Hallgatás a MÁVI-ügyről

Hírösszefoglaló
2010. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallgat a rendőrség a MÁV Informatika (MÁVI) ügyében indított nyomozásról, igaz a hatóság korábban jelezte, hogy az ügyben lefoglalt iszonyatos mennyiségű irat, dokumentum feldolgozása jelentős időt vehet igénybe. Az állami vasúttársaság egyik leányvállalatánál múlt héten csütörtökön tartott házkutatást a BRFK hűtlen kezelés gyanújával. A BKV-hoz hasonlóan itt is tanácsadói szerződéseket, ügyvédi megbízásokat és végkielégítésekről szóló dokumentumokat kerestek a gazdaságvédelmi nyomozók. Sajtóhírek szerint a lefoglalt iratok alapján a BKV-nál kifizetett pénzek sokszorosa folyt el a MÁV Informatika Zrt.-nél.
Mindeközben megindultak a találgatások a nyomozás körül. A kormány közeli Népszabadság arról írt, hogy a társaság elleni vádakat a vasút belső ellenőrei kétszer kivizsgálták, de a szakértők nem találtak olyan szerződést vagy döntést, amely sértette volna a vasúttársaság gazdasági érdekeit. A szakértők szerint a cég vezetőinek döntései legfeljebb etikai szempontból megkérdőjelezhetők, igaz, azt sem tagadták, hogy a bejelentésben szereplő, vélelmezett viszszaélések között akad néhány, amelynek kivizsgálása meghaladja lehetőségeiket. Egyes panaszok a társaság vezetőinek külföldi utazásairól szóltak. Így például arról, hogy 2009. március 10–12. között, a MÁVI négy vezetője – két igazgatósági tag és két menedzser – a Roma–Arsenal labdarúgó UEFA-kupa-mérkőzésen a cég számlájára vett részt Rómában. A kiküldetés 1,7 millió forintos – a repülőjegyek, a szálloda és az étkezés árát is magában foglaló – költségszámlái között azonban meccsbelépő nem szerepel. Azt pedig az ellenőrök nem állapíthatták meg, hogy a kiküldetésben lévők kinntartózkodásuk alatt részt vettek-e a Microsoft konferenciáján, illetve hogy a kupameccsre ellátogattak-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.