Hatmilliárdos kár érte Újbudát?

2010. 02. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy állami ingatlan önkormányzati megvásárlása áll a Kopaszi-gát, más néven a Lágymányosi-öböl ügyében folytatott legújabb nyomozás hátterében – nyilatkozta lapunknak Schneller Domokos (Fidesz) XI. kerületi képviselő, aki eddig háromszor tett feljelentést a csaknem 50 hektáros terület elkótyavetyélése miatt. Az ellenzéki politikus számításai szerint legalább hatmilliárd forintos kárt szenvedett az ügyleten Újbuda. Emlékeztetett: az önkormányzat 36 hektárnyi területtel szállt be az eredetileg közcélúnak szánt fejlesztésbe, ehhez jött nyolchektárnyi vállalkozói, illetve két, összesen héthektárnyi állami ingatlan. – Az egyikért úgy fizetett 410 millió forintot a kerület még 2006-ban, hogy a vételárat már akkor „kölcsönkapta” az egyik befektetőtől, amikor még csak tárgyaltak az akkori Kincstári Vagyoni Igazgatósággal. Az önkormányzat és Molnár Gyula MSZP-s polgármester valójában strómanként viselkedett: hiába szálltunk ki százmillió forint többlettel a fejlesztésből, ha az ingatlanok egy részét végül 25 milliárdért vehette meg egy portugál befektető. Eddig semmiféle közcél nem valósult meg – mondta Schneller Domokos.
Ihász Sándor fővárosi főügyész lapunknak adott tegnapi interjújában elmondta: a Központi Nyomozó Főügyészség vette át az alapügy egyik szálát. Fazekas Géza, a nyomozó hatóság szóvivője ehhez hozzáfűzte, olyan érintettje lehet az ügynek, akinek mentelmi joga van, de leszögezte: jelenleg nincs gyanúsított, az iratokat vizsgálják.
Korábban megírtuk: Molnár Gyulát és SZDSZ-es helyettesét, Lakos Imrét (mindketten országgyűlési képviselők) is kihallgathatják az öböl ügyében folytatott nyomozásban. – Az elmúlt hetekben semmilyen hivatalos értesítést, megkeresést nem kaptunk – közölte tegnap a XI. kerületi polgármesteri hivatal, találgatásnak, hamis csúsztatásnak nevezve a fentieket. Lakos Imre a nyomozás ellenére kijelentette: „Öbölügy nincs, csak kampány”. Szerinte az eljárásnak semmi köze nem lehet az önkormányzathoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.