Májusig is megúszhatja tárgyalásait Kolompár

Február végéig bizonyosan nem lesz újabb bírósági tárgyalása Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a parlamenti választáson elinduló MCF Roma Összefogás Párt több bűncselekménnyel vádolt elnökének, de lehet, hogy májusig nem is folytatódik a büntetőpere a Kecskeméti Városi Bíróságon.

Joó István
2010. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől már Kolompár Orbán OCÖ-elnök etnikai pártja, az MCF Roma Összefogás is gyűjti a kopogtatócédulákat, mivel indulni kíván a tavaszi országgyűlési választáson. A tervek szerint a listán maga a többszörös vádlott (aki a vádismertetés szerint már kétszer volt büntetve) is jelöltetné magát. Ha sikerülne a pártlista nyilvántartásba vétele, onnantól Kolompár egészen a választási eredmény kihirdetéséig mentesül attól, hogy tovább tárgyalják az összesen 158 millió forint jogosulatlan felhasználásával öszszefüggő ügyeit.
Az európai parlamenti voksolást megelőzően egyszer már sikerült elakasztania az ellene folyó eljárást azzal, hogy a pártlista végén a maga nevét is elhelyezte. Az ismét mentelmi jogra hajtó Kolompárt sikkasztással, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, számvitel rendjének megsértésével és az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével egyaránt vádolják. Ócsai Beatrix, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szóvivője azt a tájékoztatást adta, hogy mivel még nem vált jogerőssé az eddig két ügyet magában foglaló büntetőper egyesítése egy harmadikkal, a tavaly novemberben februárig elnapolt tárgyalás akár májusig sem folytatódhat, a bíró naptárja árpilisig betelt. Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes azonban azt mondta lapunknak, mivel a bíróságtól tájékoztatást nem kaptak, számukra csak az bizonyos, hogy február 25-ig nem lesz tárgyalása az OCÖ-elnöknek. Ez az a határidő, ameddig az ügyészségnek a bíró utasítására további bizonyítékokat kell beszereznie, legalábbis a sikkasztás vádját illetően.
Annak idején megírtuk: az MCF Roma Összefogás az európai parlamenti választások kampányában arról híresült el, hogy több száz kopogtatócédulája hamisítványgyanús volt. Ezt az Országos Választási Bizottság (OVB) ülésén két testületi tag, Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt és Novák Előd, a Jobbik delegáltja észrevételezte. Az MCF-es ajánlószelvények a szabványosnál vékonyabb papíron készültek, a betűk elmosódottak, elszálkásodottak voltak, mintha tintasugaras nyomtatóval készültek volna. Az Országos Választási Iroda (OVI) akkori vezetője azzal szerelte le az OVB többségét, hogy biztosan az Állami Nyomda kifutó példányairól van szó. Ezzel a két említett OVB-tag azt szegezte szembe, hogy ha így volna, akkor nem egytől egyig a cigány etnikai párt kopogtatócédulái lennének a kérdéses példányok. Az OVB végül többségi döntésével napirendre tért az ügy felett, nem kért bizonyítási eljárást a kérdéses több száz dokumentumról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.