Sztambolova: vissza a tett színhelyére

2010. 02. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karlsruhe 2010. január 31-i dátummal bekerült a magyar atlétika történelmébe, hiszen a német városban rendezett fedett pályás versenyen Kiss Dániel éppen negyedszázados országos csúcsot döntött meg. A 60 méteres gátfutásban Bakos György 7,60 másodperces idejét adta át a múltnak 7,57-tel, és ezen az Ikarus SE 28 éves versenyzője a hét végén akár még tovább is faraghat a hazai szövetség (MASZ) nemzetközi versenyén. A feladat nehézségét jól mutatja, hogy az időeredményével a világranglista hatodik helyén áll. (Kisst tavaly a berlini szabadtéri vb-n 110 méter gáton csupán két századmásodperc választotta el a világszenzációtól, hogy bejusson a döntőbe. Ráadásul az előfutamában elért 13,34 mp-es országos csúcsával simán finalista lett volna.)
Férfi 400 méteren Deák Nagy Marcell egyelőre csak 27. a világranglistán, ám az előtte levők közül tizennégyen amerikaiak; s a gödöllői atléta esetében még inkább bizakodásra adhat okot az, hogy 18 évesen messze a legfiatalabb az első negyven között. Kissnek már biztos a részvétele a március 12–14. közötti dohai fedett pályás vb-n, Deáknak viszont szombaton a SYMA csarnokban még javítania kellene a 47,08-as idején. A vb-részvételért kell összekapnia magát a súlylökő Kürthy Lajosnak és Márton Anitának, Takács Dávidnak 800 méteren, Minczér Albertnek 3000-en, s akár egy 4x400-as férfi váltó is összeállhatna a világbajnokságra.
Ami a MASZ-verseny külföldi indulóit illeti, a férfiaknál egyértelműen a szlovén Matic Osovnikar a legnagyobb név, aki napjaink egyik legjobb nem színes bőrű sprintere, a 2007-es oszakai szabadtéri vb-n 100 méteren hetedik volt, s van Eb-bronza is. A női mezőnyben a bolgár Vanja Sztambolova még ismertebb, 2006-ban 400 méteren Európa-bajnok és fedett pályás vb-ezüstérmes lett, majd 2007 elején megbukott egy doppingvizsgálaton, és két esztendőre eltiltották. A történet pikantériája, hogy három éve éppen a budapesti edzőtáborozása során csípték meg az ellenőrök. A rossz emlék dacára Sztambolova szívesen jön vissza hozzánk, és január 23-án éppen a SYMA csarnokban futott 51,85-et, ami azóta is a világ idei legjobb eredménye. Meglehet, most sem csak a nézők figyelik árgus szemekkel…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.