Ügyészségen a kormányfők?

A volt és jelenlegi kormányfőt is elérheti a sukorói kaszinóbotrány. Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont az üggyel kapcsolatban heteken belül beidézheti tanúként a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás várhatóan áprilisban lép új szakaszába, akkor nevezhetik meg az első gyanúsítottakat.

Dénes Zoltán
2010. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan áprilisra készül el a Velencei-tó partján fekvő, Sukoróhoz tartozó mintegy hetvenhektáros állami terület értékbecslése, s a hónap végén akár már újabb fázisába léphet a nyomozás – közölte lapunkkal Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. e tóparti területet cserélte el Joav Blumnak a pilisi és albertirsai gyümölcsöseire. Joav Blum a Velencei-tó partjára gigantikus kaszinóvárost megálmodó befektetőket képviselte. A főügyész tájékoztatása szerint az ügyben már zajlanak a tanúkihallgatások. Ennek során nemcsak az MNV Zrt. dolgozóit és döntéshozóit hallgatják meg, hanem azokat a politikusokat és beosztottaikat is beidézik, akik közvetlenül részt vettek az ügyben.
A főügyész szavaiból arra lehet következtetni, hogy a következő másfél-két hónapban egymást váltják majd a vádhatóságnál a vagyonkezelő volt felső vezetői, valamint a korábbi és jelenlegi szocialista kormányok egyes tagjai. Feltételezhetően kihallgatják Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. leváltott vezérigazgatóját, Benedek Fülöp korábbi vezérigazgató-helyettest és Császy Zsoltot, a cégtől tavaly ugyancsak eltávozott értékesítési és jogi igazgatót.

*

A politikusok közül pedig Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, szocialista országgyűlési képviselő és Bajnai Gordon korábbi gazdasági miniszter, jelenlegi miniszterelnök is számot adhat tudásáról az ügyészségen. Egyébként a Parlament Nándorfehérvári Termében 2008. május 26-án, a King’s City nevű kaszinóépítésről zajló tárgyaláson Gyurcsány Ferencen, Bajnai Gordonon és Tátrai Miklóson kívül jelen volt még a befektetők részéről Ronald S. Lauder, az Estée Lauder Group igazgatója, médiamágnás, a Zsidó Világkongresszus elnöke, Fred H. Langhammer, az Estée Lauder Group korábbi vezérigazgatója, a Walt Disney Company igazgatósági tagja, Itzhak Fisher befektető, Joav Blum, a Zsidó Világkongresszus alelnöke és Bárd Károly ügyvéd, a kormány részéről pedig Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium akkori szakállamtitkára és Daróczi Dávid akkori kormányszóvivő.
Tegnap megtudtuk: a Legfőbb Ügyészség vizsgálatot kezdett a Közép-dunántúli régióban létesülő első kategóriájú játékkaszinó üzemeltetésére tavaly október kilencedikén megkötött koncessziós szerződéssel kapcsolatban, amit már Oszkó Péter írt alá pénzügyminiszterként. A KC Bidding Kft.-vel született megállapodás semmisé tételét a közérdek sérelme miatt – a Velencei-tó–Vértes Baráti Szövetség nevében – Balsai István kérte. Információink szerint az ügyészség megkezdte az iratok beszerzését.
Mindemellett február 19-én megkezdődik a földekre vonatkozó csereszerződés semmisségét megállapítani hivatott bírósági eljárás is. Erre a közvélemény nyomásának engedő Oszkó Péter pénzügyminiszter kérésére kerül sor, aki végül tavaly év végén utasította az MNV Zrt.-t arra, hogy a szerződést támadja meg a bíróságon. Az MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött egy úgynevezett adásvétellel vegyes csereszerződést az állami kézben lévő sukorói és a Joav Blum tulajdonában lévő albertirsai–pilisi ingatlanokra. A tervezett tóparti építkezést nemzetgazdasági okokra hivatkozva a Gyurcsány-kabinet utolsó ülésén, tavaly április 10-én kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították; ezzel garantálták, hogy a hatóságok rövid időn belül dönthetnek az engedélyek kiadásáról.
Az ingatlancserét ugyanakkor a székesfehérvári földhivatal nem jegyezte be, mert az eljáráskor vétett formai hibák miatt a megyei ügyészség törvényességi óvást emelt. A vádhatóság azzal a gyanúval is élt, hogy Joav Blum csak a csereügylet érdekében jelentkezett be Sukoróra és fiktív lakcímet adott meg. Az ügyében okirat-hamisítás vádjával indult büntetőeljárás. Az első tárgyalás tavaly decemberben volt, a következőt március 23-ra halasztották.


Az ingatlancsere ügyében a Központi Nyomozó Főügyészségen zajló nyomozáskor a kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy a Joav Blum által cserére felajánlott két Pest megyei gyümölcsös értéke 193,876 millió forintot ér, miközben az MNV Zrt. 787,4 millió forint összegben vette számításba azokat. A vagyonkezelő által 1,8 milliárd forint értéken beszámolt sukorói ingatlan igazságügyi szakértői értékbecslése várhatóan áprilisban készül el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.