Útkeresés a nagy elődök nyomán

2010. 02. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decsi Tamás megnyerte az iráni Kish-szigeten rendezett idei első Világkupát, a múlt vasárnap pedig Athénban Nemcsik Zsolttal együtt állt a dobogó harmadik fokán, így igazán helyénvaló a megállapítás, hogy kardvívóink jól kezdték az évet. Ám a folytatásnak is hasonlónak kellene lennie, mert a hét végén a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix van soron, és a névadók – akik együtt tizenkilenc olimpiai aranyat nyertek – szelleme is kötelez. A GP eredményei ráadásul egy „mezei” Vk-hoz képest dupla szorzóval számítanak bele a világranglistába, vagyis most legalább háromszoros vehemenciájú nekibuzdulásra van szükség.
A pénteki selejtező helyett mindenesetre Decsi, Nemcsik és Szilágyi Áron erőt gyűjthet, ők a kiemeltek között megússzák az előcsatározásokat az amúgy kőkemény, 25 ország 141 pengeforgatóját felvonultató mezőnyben. Jelenleg Decsi 3., Nemcsik 13., Szilágyi 17. a világranglistán, és a legjobb tizenhatból csak az orosz Jakimenko (8.) marad távol. A kihívás nagyságát mi sem adja vissza jobban, mint az, hogy az olimpiai bajnoki címvédő kínai Csong Man (19.) is kénytelen lesz vívni a selejtezőben.
A szombati végjáték után vasárnap csapat Világkupára kerül sor, tizennyolc együttes részvételével. Nébald György szövetségi kapitány már eldöntötte, hogy itt a tavalyi antalyai vb-n bronzérmes négyesünk, azaz a Decsi, Szilágyi, Lontay Balázs, Iliász Nikolász összetételű kvartett vív majd, de a tegnapi sajtótájékoztatón a szakvezető a csapathirdetéshez rögtön hozzátette, hogy a következő versenyen, Moszkvában Nemcsik is lehetőséget kap.
„A csapat hivatalosan csak négy-, de valójában ötfős, és a londoni olimpiára tekintve az idei esztendő az útkeresés, a csapatépítés éve” – szögezte le a kapitány, aki a hét végén egyéniben legalább egy versenyzőnket a legjobb nyolc közé, a csapatot pedig a döntőbe várja. Vasárnap esetleg még a harmadik hely is elfogadható, de azután, hogy tavaly Decsiék megnyerték a hazai Vk-t, majd győztek Moszkvában is, Plovdivban pedig ezüstérmesek lettek, itthon tényleg nem lenne szabad a bronznál alább adni.
A Mol-kupáért zajló küzdelmek pénteken az egyéni GP selejtezőjével 9 órakor kezdődnek, szombaton 9-től rendezik a 64-es tábla asszóit, a négyes döntőre 14.30-tól kerül sor. A csapat Vk vasárnap 8-kor indul, a finálé ezen a napon is 14.30-kor lesz. A belépés díjtalan a Nemzeti Sportcsarnokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.