Vádat emelnek felügyeleti vezetők ellen?

Bákonyi Ádám
2010. 02. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan még az év első felében vádemelési javaslattal megküldi a nyomozás iratait az ügyészségnek a 2008 decemberében letartóztatott Papp István, az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke és Cseke Zoltán, a főfelügyelőség törvényességi és ellenőrzési főosztályvezetője ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Úgy tudjuk, az OMMF két vezetője ellen a kezdeti hivatali visszaélés vádját hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisításra változtatták.
Ismert, a Hír TV 2008. áprilisban beszámolt arról, hogy visszaélés gyanújával nyomoz a rendőrség a munkaügyi főfelügyelőségnél. November közepén őrizetbe vették a közép-magyarországi regionális munkavédelmi felügyelőség négy vezető munkatársát, majd Papp és Cseke következett. Papp István éppen évértékelő sajtótájékoztatójára készült, amikor az NNI nyomozói irodájában őrizetbe vették, házkutatást tartottak, majd megbilincselve kivezették az OMMF székházából. A gyanúsítás szerint egyes cégeknél felsőbb utasításra nem vizsgálódhattak az ellenőrök, más vállalkozások pedig akkor is megkapták a közbeszerzési eljáráson induláshoz szükséges nullás igazolásokat – miszerint, nem tártak fel náluk semmiféle munkaügyi szabálytalanságot –, ha a munkaügyi ellenőrök korábban súlyos szabálytalanságokat találtak náluk és bírságoltak is.
Az NNI-nél lapunkkal közölték, hogy az ügyben jelenleg hat személlyel szemben közöltek megalapozott gyanút, mind hivatali visszaélés, mind hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntett miatt. A nyomozás során a tárgyi, okirati bizonyítékok beszerzése, házkutatás végrehajtása, a tanúk, illetve a gyanúsítottak kihallgatása történt meg, és jelenleg a gyanúsított személyekkel kapcsolatban feltárt bűncselekmények bizonyítása történik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.