Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Keleti orvosság az eurónak

2010. 03. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közös uniós valuta stabilitását és tekintélyét az mentheti meg, ha Lengyelország, Bulgária és Észtország is az euróövezet tagjává válik – írja a Handelsblatt. Ez az állítás először meglepőnek tűnik, de igaz. Hiszen míg korábban a lengyel gazdaság káoszt és rossz irányítást jelentett, ma Lengyelország az unió egyetlen olyan állama, amely gazdasági növekedést ért el a válság idején. Bulgáriát sokáig a legkorruptabb országnak tartották. Ma ez az ország az egyetlen olyan tagja az uniónak, amely hiánytalanul teljesíti a maastrichti kritériumokat. Egy éve Szófia még költségvetési többlettel zárta az évet, az idei előrejelzések szerint pedig a külső államadóság aránya az idén sem haladja meg GDP 16,2 százalékát. Észtországban ez a mutató alig éri el a 10,9 százalékot.
Lengyelország, Bulgária és Észtország csatlakozása erősíteni fogja a közös valutát. Az euró keleti bevezetése ráadásul nem vágyálom, hiszen a csatlakozások során erre kötelezték magukat az új tagországok. Ugyanakkor a görög válság kételyeket ébresztett az euróövezeten kívül lévő államokban is. Egyes tagjelöltek a svéd modell felé kacsingatnak: formálisan elfogadják a közös valuta bevezetésére vonatkozó kötelezettségüket, de valójában semmit sem tesznek annak bevezetése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.