időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Nagy pénzek az expóra

Thurzó Katalin
2010.03.22. 23:00

Évek óta komoly előkészítő munka zajlik a Miniszterelnöki Hivatalban az idén májusban nyíló sanghaji világkiállítás kapcsán. Legalábbis ami az expóval kapcsolatos tanácsadói szerződéseket illeti, amelyek között akad olyan kifizetés is, amelyet a hivatal munkatársai kaptak.

Három évvel ezelőtt határozott úgy a magyar kormány, hogy hazánk önálló pavilonnal képviselteti magát a 2010 májusában nyíló sanghaji világkiállításon, 3,29 milliárd forintos költségvetéssel. Az expón való megjelenést külön miniszterelnöki megbízott felügyeli a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH). Huszty Andrást még Medgyessy Péter nevezte ki miniszterelnöksége idején a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok és a világkiállítás felelősévé.
A Kormányszóvivői Iroda által lapunknak megküldött világkiállítással kapcsolatos szerződések jegyzékében több tucat tanácsadói szerződés szerepel, melyek között akadnak például olyanok is, amelyek Huszty András titkárságának munkatársai nevére szólnak, több millió forint értékben. Így például az expóval kapcsolatosan már a 2007-es hivatalos kormányhatározat előtti évben busás javadalmazásban részesült a miniszterelnöki megbízott két munkatársa, akik információink szerint egyébként a MeH alkalmazásában állnak. Egyikük Szunomár Ágnes Kína-szakértő, aki az elmúlt években több konferencián is Huszty András tanácsadójaként, illetve közvetlen munkatársaként tartott előadást a sanghaji előkészületekről. Szunomár Ágnes 2006-tól több szerződés keretében összesen bruttó 7,8 millió forintot kapott a MeH-től különféle szakértői tevékenységekért. Így például már négy évvel ezelőtt több millió forintot érő tanácsokat adott a hivatalnak a 2010-es expó közbeszerzési pályázatainak lebonyolítására, illetve a világkiállítás protokolláris előkészítésére. Az évek során a kiírásokban Szunomár Ágnes neve szerepelt több expóval kapcsolatos közbeszerzési pályázat kapcsolattartójaként is, amihez hivatali e-mail címmel és telefonszámmal is rendelkezett. Ez is bizonyítja, hogy munkáját egyébként is a MeH kötelekében végezte.
A szerződött partnerek között Huszty titkárságának egy másik dolgozója is szerepel. Nagy Lilla 2006-ban, vagyis a 2007-es kormányhatározat előtt már 3,3 millió forintot kapott a világkiállítással kapcsolatos szervezési feladatok ellátásáért, illetve a társadalmi szervekkel való együttműködésért. A következő évben több mint ötmillió forintos megbízás keretében egy 2008-ban megrendezett magyar–kínai testvérvárosi találkozó megszervezése is a feladatai közé tartozott, és a szakértői részvétel az expó előkészítésében. A miniszterelnöki megbízott munkatársa a MeH-től eddig összesen több mint 9,5 millió forintot kapott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.