Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Adatokat hamisított a bolgár baloldal

Hivatali hatalommal való visszaélés és a költségvetési törvény megszegése ügyében kezdett nyomozásba a volt baloldali kormány 13 minisztere ellen a szófiai ügyészség és a bolgár nemzeti nyomozó szolgálat. Közben a H1N1-vakcinák vitatott közbeszerzése miatt eljárás indult a jelenlegi egészségügyi miniszter ellen is.

2010. 04. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenő népszerűség. Hét hónappal a bolgár választásokat követően már csak 45,7 százalékos népszerűségnek örvend Bojko Boriszov jobbközép kormánya – derült ki szófiai Alpha Research kutatóintézet felméréséből. A 13,3 százalékos visszaesés a válságkezelési lehetőségek kicsiny mozgástere miatt alakulhatott ki, illetve, hogy az előző baloldali kormány miatt hat-hét százalékra ugorhat a költségvetési hiány, így az euró bevezetése is csúszik. Boriszov egyébként 57,9 százalékkal még mindig a legnépszerűbb politikus. (B. R.)


Be kell vallanunk Brüsszelben, Görögországhoz hasonlóan mi is eltitkoltuk a költségvetési hiányunkat, és egyelőre elfelejthetjük az eurónkat – közölte a minap Bojko Boriszov. A bolgár kormányfő azzal kapcsolatban nyilatkozott így, hogy a hatóságok vizsgálatot kezdtek 13 minisztérium 148 szerződése ügyében, amelyekre nem biztosítottak fedezetet a baloldali Sztanisev-kormány 2007–2009 közötti időszakában. Emellett az ügyészség vizsgálja két hőerőmű ügyét is. Visszaélés gyanújára az adott okot, hogy a piaci árnál 15 százalékkal magasabb áron vásárolták a lignitet. Ennek ellenére a bolgár energiahivatal felé nem teljesítették szállítási kötelezettségüket, hanem közvetítőkön keresztül a szabályozott piaci árnál alacsonyabb áron Görögországba és Törökországba szállították az áramot. Nem született még döntés a belenei atomerőmű és a Cankov Kamak vízierőmű ügyeiben sem. Az előbbinél a négymilliárd euróra tervezett költségek lassan ötvenmilliárdnál járnak, míg a vízierőműre a tervezett 220 millió euró helyett a dupláját, 400 millió eurót költöttek.
A szófiai ügyészség közben azzal vádolta meg Bozsidar Nanev jelenlegi egészségügyi minisztert, hogy két előnytelen szerződést kötött a H1N1 elleni vakcinák beszerzésére, amivel 1,2 millió eurónyi kárt okozott az egészségkasszának. Az eset hatására az egészségügyi miniszter lemondott posztjáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.