Baloldali csődhelyzet

Több millió euróra rúgó adósságával csődközelbe került az ellenzéki román szociáldemokrata párt, amely tavaly az államfőválasztást is elvesztette.

2010. 04. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ÚJ médiatörvény. Megállapodás született a román demokraták és az RMDSZ alkotta kormánykoalícióban arról, hogy ezután nem a parlamenti pártok, hanem civil szervezetek jelölik a közszolgálati televízió és rádió igazgatótanácsának tagjait. A médiatörvényt úgy módosítják, hogy a magyar közösség képviseletét ellátó RMDSZ-nek alanyi jogon jár majd egy-egy hely a két közmédium igazgatótanácsában. A két kormánypárt megegyezett abban is, hogy szétválasztják a rádió- és a televízióelnöki és -menedzseri tisztséget. (R. Sz.)


Nadrágszíj-összehúzó intézkedésekre kényszerültek a román Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenlegi vezetői, miután elődjeik tetemes adósságba verték az alakulatot az elmúlt évek során. A baloldali párt élére idén februárban megválasztott Victor Ponta bevallása szerint megrökönyödött, amikor kiderült, hogy a párt bankszámláin egyetlen lej sincs, előzetes számítások szerint ugyanakkor a tartozások mértéke jóval meghaladja a kétmillió eurót (félmilliárd forint). Az óriási adósság Mircea Geoana, a bukaresti szenátus jelenlegi vezetőjének ötéves pártelnöki mandátuma idején gyűlt össze. A különböző nyilvános kimutatások, valamint a pártból kiszivárgott információk szerint a PSD adóssága jóval meghaladja a nyilvánosan elismert összeget, és valójában nyolcmillió euró (2,1 milliárd forint) körül mozog.
A PSD hitelezői – bankok, szállítási vállalatok, reklámügynökségek – közül sokan bíróságon követelik a tartozások egyenlítését, éppen ezért Ponta az anyagi helyzet pontos tisztázása végett nemzetközi céget bízott meg a könyvvizsgálás elvégzésével, addig is létszámleépítést hajtott végre a párt központi apparátusában, és csökkentette például a telefon- és gépkocsikiadásokat. Tetézi az alakulat gondjait, hogy a bukaresti törvényszék tegnap jóváhagyta annak a balközép pártnak a bejegyzését, amelyet a többnyire a PSD-ből kilépett közel negyven, a jelenlegi hatalmat támogató honatya hozott létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.