Drákói szigor az utakon

Hamarosan a gépkocsivezetők jövedelme alapján állapíthatják meg a közlekedési bírságok összegét Romániában, ahol bevonnák az agresszív sofőrök jogosítványát is. A kezdeményezés fő oka, hogy a romániai országutakon aggasztó méreteket öltöttek a járművezetők közötti összetűzések.

2010. 04. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkilenc napra letartóztatásba helyezte a dél-romániai Dolj megye rendőrsége azt a gépkocsivezetőt, aki néhány nappal ezelőtt súlyosan bántalmazott egy idős férfit, aki nem sokkal később belehalt sérüléseibe. A 22 éves Cosmin Dragan luxusautójával közlekedett a megyeszékhely, Craiova városában, amikor elsőbbséget kellett adnia a gyalogátkelőn hatéves unokájával átsétáló nyugdíjasnak. A fiatalembert annyira felbőszítette, hogy a nagyapa lassan halad át a zebrán, hogy kiszállt az autóból, és a kislány szeme láttára agyba-főbe verte az idős férfit. A súlyos ütlegelések nyomán a craiovai férfinak leállt a szíve, és a kiérkező mentőorvosoknak már nem sikerült újjáéleszteniük. A tragikus incidens óriási publicitást kapott Romániában, ahol egyáltalán nem ritka, hogy a gépkocsivezetők már a közlekedési szabályok apró áthágása miatt is összeszólalkoznak vezetés közben. Hasonló nézeteltérések miatt az országutakon vagy Bukarestben rendkívül gyakoriak a sofőrök közötti verekedések, de nemegyszer előfordult, hogy egy apró koccanás miatt az egyik fél fegyvert rántott, és rálőtt a vétkes járművezetőre.
Az aggasztó méreteket öltött jelenség hatására egy román honatya módosító indítványt terjesztett a bukaresti felsőház elé, amelyben kezdeményezi, hogy vonják be az agresszív magatartást tanúsító gépjárművezetők jogosítványát. „Romániában extrém sporttá vált a gépjárművezetés, a sofőrök úgy viselkednek, mint a dzsungelben, és sokan közülük a fegyverhasználattól vagy a zebrán túl lassan átkelő idős emberek bántalmazásától sem riadnak vissza” – jelentette ki Iulian Urban szenátor. Kezdeményezését támogatják a román közlekedésrendészet illetékesei is, akik az olyan agresszív viselkedéseket is büntetnék, mint például a sorozatos jobbra-balra előzés, a hirtelen és szándékos fékezés vagy a haladó gépkocsik közötti szlalomozás. A kormányzó párt tagja ezen túlmenően a gépkocsivezetők jövedelméhez kötné a közlekedési bírságok összegét. A honatya azzal érvel, hogy gyakran olyan személyek okoznak súlyos közlekedési balesetet Romániában, akik tetemes vagyont birtokolnak, így megengedhetik maguknak, hogy törvényt sértsenek. Módosító javaslata értelmében például éves jövedelmük két százalékát lennének kötelesek kifizetni egy-egy közlekedési kihágásért azok a sofőrök, akik évente kétmillió és húszmillió forintnak megfelelő összeget keresnek egy évben. Ezzel egy időben életbe lépne az úgynevezett progresszív bírságolás is, vagyis megtöbbszöröznék a bizonyos időszakokon belül több kihágást is elkövető sofőrökre kiszabott bírságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.