Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Felelősségre vont bolgár szocialisták

Miután az Európai Bizottság másodszor is jegyzéket intézett Bulgáriához szabálytalan állami támogatásról termőföld- és erdőcsereügyletekben, Miroszlav Najdenov földművelésügyi miniszter az 1998 és 2008 közötti időszakban megkötött ötezer gyanús ügyet adott át az ügyészségnek vizsgálat céljából.

2010. 04. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szófia nem kér ERM–II-tagságot. A bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy Bulgária nem adja be csatlakozási kérelmét az ERM–II árfolyamrendszerbe. Bojko Boriszov a döntést azzal indokolta, hogy tavaly a vártnál nagyobb lett az államháztartási hiány, mert az előző, szocialista kormány által kötött számos közbeszerzési ügylet nem lett beszámítva a kiadások tervezésénél. Szimeon Djankov pénzügyminiszter szerint akárhányszor volt hatalmon a szocialista párt, mindig katasztrofális állapotokat hagyott maga után. (MN)


Mielőtt szankciókat alkalmazna a balkáni országgal szemben, az Európai Bizottság magyarázatot vár a múltban történt gyanús ügyletekkel kapcsolatban. Főleg az előző, szocialista vezetésű kormányzás idején történt 45 ezer hektár szabálytalan földcsere ügye iránt érdeklődik, amelyek 2006– 2007-ben történtek, több millió eurós kárt okozva a bolgár államnak. Bulgária büntetést fog kapni, amennyiben nem tudja egyértelműen bizonyítani, hogy a cserék szabályosan történtek. A legkelendőbbek a Fekete-tenger partja mentén Várna, Burgasz, Kamcsia, a rodopei Perelik-csúcs közelében lévő és a termálvízben gazdag Szapareva Banja melletti területek voltak. A földművelésügyi miniszter szerint a főügyész azonnal eljárást fog kezdeményezni előbb ismeretlen tettes ellen, majd vádat emelnek azon volt miniszterek ellen, akik felelősek voltak a törvénytelen földcsereügyletekért.
A bolgár kormány lecsapott az energiamaffiára is. A miniszterelnök vizsgálatot indít, miként fordulhat elő, hogy az áramszolgáltatók olcsóbban juthatnak villamos energiához az állami villamos művektől, mint amennyiért az a termelő cégektől vásárolja, hogy aztán magasabb áron adják tovább az áramot a fogyasztóknak. Helyi lapok tegnapi beszámolója szerint Bojko Boriszov felvetette a Bulgáriában 2004 óta működő három áramszolgáltató visszaállamosítását. Boriszov kifogásolja, hogy a cégek osztalékot utalnak haza, melynek összege az energiaügyi miniszterhelyettes szerint az elmúlt öt évben 128-153 millió eurót tett ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.