Felmentették a magyar üzletembert

2010. 04. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapfokon hozott ítéletében felmentette a kolozsvári törvényszék a bűnszervezet támogatásával és zsarolásra való felbujtással vádolt Pászkány Árpád Zoltán helyi vállalkozót.
A román ügyészség szervezett bűnözés ellenes főosztálya egy évvel ezelőtt emelt vádat a Romániában, sőt Európa-szerte elsősorban a tulajdonában lévő CFR labdarúgóklub révén közismert üzletember ellen. A vádirat szerint Pászkány nagy összegű anyagi támogatás ellenében saját érdekeinek kiszolgálására, illetve üzleti ellenfelei lejáratására használta fel a romániai Gazeta sajtótröszt kiadványait. Az ügyészek azt állítják, hogy a lapcsoport korábban ugyancsak letartóztatott elnöke volt rendőröket és ügyészeket toborzott lapjaihoz, akiknek kapcsolatait felhasználva politikusokat és üzletembereket zsarolt. Hevesen támadták a magyar üzletember versenytársait – többek között a Pászkány és a TriGránit által Kolozsváron épített pláza ügyében –, arra kényszerítve őket, ne vegyenek részt bizonyos versenytárgyalásokon. A vállalkozó tagadta a vádakat, és leszögezte: noha más lapokhoz hasonlóan a Gazeta-kiadványokkal is kötött reklámszerződéseket, soha nem rendelt újságcikkeket, az újságírók tevékenységét pedig nem ismeri.
Nem jogerős ítéletében a törvényszék elutasította a nyomozó hatóság ama kérését is, hogy 400 ezer eurót foglaljanak le a magyar üzletember vagyonából. Pászkányt azzal is vádolták, hogy zsarolással vette rá egyik konkurensét arra, tízezer euróért engedjen át neki egy 400 ezer eurót érő kolozsvári telket. Az ingatlanszektorban is érdekelt üzletember mintegy 96 milliós vagyonával a második legtehetősebb magyar Romániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.