Gyermekkereskedőket fogtak el Romániában

Roma gyermekeket Nagy-Britanniában koldulásra, valamint lopásra és zsebmetszésre kényszerítő bűnbandát lepleztek le a bukaresti és a londoni hatóságok közösen. A gyanú szerint a romániai bűnszervezet tagjai jelentős összegű társadalombiztosítást is kaptak Angliában a cigány kiskorúak után.

2010. 04. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint másfél száz cigány gyermeket juttatott ki illegálisan az elmúlt években Nagy-Britanniába az a romániai bűnbanda, amelyre tegnap csaptak le kommandósok a román és a brit rendőrség közös akciójában. A gyermekkereskedelemmel foglalkozó hálózat tagjainak kivétel nélkül a kelet-romániai Tandarei városában van bejelentett lakcíme, éppen ezért a 13 ezer lelkes települést több órán keresztül lezárta mintegy 120 román rendőr és kétszáz csendőr. A bukaresti főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztályának tájékoztatása szerint a Ialomita megyei város csaknem ötven ingatlanában folytattak házkutatást, huszonhét személy ellen gyermekkereskedelem és pénzmosás alapos gyanújával indítottak büntetőeljárást, tizenhét gyanúsítottat vizsgálati fogságba helyeztek.
A romák világnapjával egybeesett, Európa fedőnevű rendőrségi akciónak köszönhetően felderítették, hogy a többnyire romákból verbuválódott tandarei bűnbanda az elmúlt években 168 cigány gyermeket szállított illegálisan Nagy-Britanniába, ahol koldulásra, utcai lopásra, zsebmetszésre, bankautomata-fosztogatásra kényszerítették őket. A hatóságoknak számos bizonyítékuk van arra, hogy a román gyermekkereskedők hamis dokumentumok alapján több százezer euró értékben társadalombiztosítást is felvettek a brit államtól a 7 és 15 év közötti cigány kiskorúak után, holott erre nem voltak jogosultak.
A bűnbanda illegális tevékenységére különben a londoni sajtó már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet, és megírta, hogy a romániaihoz hasonló gyermekkereskedők évente több tíz millió fonttal rövidítik meg a brit államkasszát a jogosulatlan segélyek és juttatások igénylésével. A román rendőrség – amelyet harminc brit rendőrtiszt és az Europol két munkatársa is támogatott – tegnap egyébként vadászpuskákat, Kalasnyikov gépkarabélyokat, pisztolyokat, valamint nagy összegű készpénzt, ékszereket és luxusautókat is lefoglalt a Tandareiben tartott házkutatásoknál, sőt roma szülőktől származó felhatalmazásokra, illetve hamis munkavállalási engedélyekre is bukkantak.
A dobrudzsai kisvárosban rendkívül szembeötlő a nehéz anyagi körülmények között vagy egyenesen nyomorban élő cigány kiskorúak exportjára szakosodott bűnbanda tagjainak életvitele. Sokan közülük több tízezer eurós villát építettek és márkás luxusautókkal közlekednek a gyermekkereskedelemből származó bevételből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.