Olcsó húsnak híg a leve. Ezt a közmondást támasztja alá a HVG hetilap napokban végzett húspiaci körképe, amely rámutat: a húsvéti sonkákat és a tőkehúst idehaza megdöbbentő eljárásokkal kezelik a feldolgozók, és egyáltalán nem mindegy, hogy a húsárut a piacon vagy valamelyik nagyáruházban vásároljuk meg. A lap laboratóriumi vizsgálatokkal és állatorvos szakértővel alátámasztott felmérése arra figyelmeztet, hogy a hipermarketekben, vákuumcsomagolásban tömegével kapható sonkák jóval silányabb minőségűek, mint a termelői piacokon beszerzett, sózással tartósított társaik.
A hagyományos pácolással szemben ugyanis a fóliába csomagolt, jellemzően olcsóbb sonkákat a legtöbbször csupán gyorspácolással ízesítik, miközben a légmentes csomagolás miatt még illatmintát sem vehet ezekről a termékekről a vásárló. Ráadásul azért is olcsóbbak a nagyáruházi sonkák, mert a pácanyagot injekcióval juttatják a húsba, amelybe így víz, olykor szója is kerül. Az állományjavítóval kezelt sonka kevesebb értékes húst tartalmaz, ezért olcsóbb.
Az elmúlt hetekben szerte az országban húsvét előtti razziákat szerveztek az élelmiszer-biztonságért felelős hatóságok. Noha Süth Miklós főállatorvos szerint tavalyhoz képest egyértelműen javult a jogsértések aránya, a mostani ünnep előtt több mázsa bizonytalan eredetű sonkát foglaltak le, miközben zugvágóhidakat és illegális húsüzemeket számoltak fel. A kereskedők sem vizsgáztak túl jól: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden második boltban kifogásolt valamit. Leggyakrabban a valótlanul feltüntetett árakkal trükköznek az üzletek, vagy épp a hústermékek súlyához számolják hozzá a csomagolóanyagot is.
Felmérések szerint húsvétra egy-egy család átlagosan 15-20 tojást vásárol. Ugyanakkor nincs minden rendben e termékkategóriában sem, legalábbis a Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb, a dobozos tojásokat vizsgáló tesztje szerint. Kiderült, több gyártó és csomagoló megtévesztő képekkel és nevekkel igyekszik elkendőzni, hogy a termékük ketreces tartásból származik, nem pedig kapirgáló tyúkoktól. A tesztben a legrosszabb eredményt a hatdarabos Farm tojás, a Tescóban kapható 10 darabos Friss tojás, valamint a Tesco „A” osztályú tojása érte el. E kettő lengyel és szlovák importból származik, és méretük kisebb az elvártnál.
A legkevesebb probléma idén a csokoládék piacán figyelhető meg. A húsvéti figurák forgalma 2009-ben 8 százalékot zuhant, és a kereskedő becslése szerint idén is biztosan mínuszos lesz az egyenleg.
Ünnepi árkörkép. A sonkák kilónkénti ára átlagosan 1500 forintba kerül az idén, a hagyományos parasztsonka ára 1800 forint. A nagyáruházakban a füstölt, főtt tarja kilónkénti ára 689 forint, ugyanez a piaci árusoknál 840 forint. Nemrégiben a tojás darabja még 18 forint körül alakult, mostanra azonban átlagosan 30 forintért vásárolható ez a termék. Az egyik nagyáruházban a tejbevonó maszszából készült nyuszifigura 69 forint, viszont a minőségi csokoládényúl ára darabonként 500–800 forint is lehet.
Vezércikk a 7. oldalon,
továbbiak a 17. oldalon
Majdnem belehalt egy idős ember egy brutális támadásba - egy budapesti buszról rángatták le