Internetes csalók rendőrkézen

Körülbelül nyolcszáz, zömében külföldi állampolgárt rövidítettek meg azok az informatikai bűncselekményekre szakosodott bűnbandák, amelyek hetven tagját állították elő tegnap Romániában. A világhálón csalásokat és sikkasztásokat elkövető csoportok 800 ezer euró kárt okoztak.

2010. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádemelés jogosítványügyben. Tíz ember ellen emelt vádat tegnap a romániai korrupcióellenes ügyészség nagyváradi ügyosztálya amiatt, hogy több román állampolgárt törvénytelen úton segítettek hozzá magyar jogosítványhoz. A bíróság elé állított, zömében a magyar–román határ mentén fekvő Szatmár megyéből származó vádlottak több mint húszezer euróra tettek szert ama ígéret fejében, hogy magyar vezetői engedélyhez juttatnak tizenegy – többségében írástudatlan cigány – személyt. Három vádlottat még az év elején letartóztatásba helyeztek, miután kiderült, hogy a beszervezett embereket Magyarországra vitték vizsgázni, ahol tolmácsok közreműködésével sikerült jogosítványt szerezniük. A bűnszervezetet akkor fülelték le Romániában, amikor a jogtalanul megszerzett okiratok honosítását kérték.


Több mint 250 tagból álló, online csalással foglalkozó kiterjedt bűnbandát lepleztek le tegnap a román nyomozó hatóságok. A romániai ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztályának (DIICOT) munkatársai az országos rendőr-főkapitánysággal közösen kora reggel az ország tizenkét megyéjében egyszerre csaptak le az informatikai bűncselekményekkel gyanúsított személyekre, és több mint száz helyszínen tartottak házkutatást. A DIICOT tájékoztatása szerint az összehangolt akciónak az a célja, hogy felgöngyölítsenek három olyan szervezett bűnözői hálózatot, amelynek tagjai informatikai úton követtek el sikkasztásokat, csalásokat, főképp elektronikus kereskedelmi honlapokon. A román nyomozó hatóságok idei legátfogóbb, 300 rendőr és 400 csendőr bevetésével végrehajtott akciója részeként a nap folyamán hetven gyanúsítottat szállítottak Bukarestbe kihallgatásra.
A három bűnszervezet 2006 óta internetes kereskedelemmel foglalkozó portálokon keresztül többek között Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Új-Zélandon, Dániában, Svédországban, Németországban, Ausztriában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Svájcban folytatott illegális tevékenységet. A román nyomozó szervek szerint a gyanúsítottak hamis árveréseket rendeztek a világhálón, ahol látszólag amerikai eredetű internetes oldalakat hoztak létre, és fiktív módon különféle árukat kínáltak eladásra. Ezzel a módszerrel Romániában és az említett országokban több mint 800 embert sikerült becsapniuk, akiktől 800 ezer eurót szereztek törvénytelenül. A romániai akcióval párhuzamosan több gyanúsítottat előállítottak az Egyesült Államokban és Csehországban is, a nyomozást az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és a titkosszolgálatok is segítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.