Leleplezett baloldali maffiahálózat

Románia egyik legterebélyesebb korrupciós ügyét sikerült felgöngyölíteniük a bukaresti hatóságoknak, amely politikai, igazságügyi és üzleti vonalon egyaránt magas körökbe vezet. A botrány legfőbb érintettje egy szociáldemokrata szenátor és a legfelső bíróság egyik tagja.

2010. 04. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többórás tárgyalást követően – lapzártánk után – döntött arról tegnap a bukaresti legfelső bíróság, hogy jóváhagyja-e a testület egyik tagjának, valamint két üzletember 29 napos előzetes letartóztatását. Florin Costiniut, a legfelső bíróság polgári és szellemi tulajdonjogi ügyekért felelős főosztályának vezetőjét, valamint Costel Casuneanu és Marius Locic vállalkozót csütörtök este helyezte vizsgálati fogságba a román korrupcióellenes ügyészség befolyással való üzérkedés és megvesztegetés miatt.
Mindhárman a szociáldemokrata Catalin Voicu szenátor nevével fémjelzett korrupciós botrány érintettjei, amelyet nemrég göngyölített fel a román nyomozó hatóság, és amely előzetes letartóztatásba helyezte a honatyát. Voicu több üzletembernek felajánlotta: bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat is képes befolyásolni, hogy számukra kedvező döntések szülessenek. A vizsgálatok szerint politikai-gazdasági-igazságügyi maffiahálózata működtetéséhez a szenátor többek között Costiniu bírával vette fel a kapcsolatot, aki a lehallgatott telefonbeszélgetések szerint több üzletember érdekében is nyomást gyakorolt kollégáira.
Catalin Voicu a tavalyi romániai államfőválasztás előtt minden követ megmozgatott, hogy elfoglalhassa a belügyminiszteri széket. Terve minden bizonnyal sikerül, ha volt pártfőnöke, Mircea Geoana nyeri a megméretést. Lehallgatások bizonyítják: Voicu a poszt megszerzése esetén számos politikai ellenfelét letartóztatta volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.