Rohamosan fogy a román ellenzék

2010. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb két honatya állt át Bukarestben a hatalom oldalára, ezáltal az ellenzék képtelen politikai erőt és alternatívát felmutatni a kormányoldallal szemben a törvényhozásban. Tegnap a román liberális párt (PNL) egyik parlamenti képviselője, Mihai Banu, valamint szenátora, Gabriel Berca jelentette be, hogy kilép alakulatából, és hamarosan a nagyobbik kormánypárt, a jobbközép demokrata (PDL) alakulat frakciójában folytatja tevékenységét. A két honatya elsősorban saját választókerületében, a moldvai Bákó megyében került összetűzésbe a PNL területi vezetőivel, ugyanakkor mindketten úgy látják, hogy a nagy múltú liberális alakulatnak nincs a jövőre vonatkozó koherens stratégiája, és többnyire még mindig a nagyobbik ellenzéki párt, a szociáldemokrata alakulat (PSD) alárendeltjeként viselkedik. Ezzel arra céloztak, hogy a tavaly év végi romániai államfőválasztás során az első fordulóban elbukott Crin Antonescu liberális elnök Mircea Geoana, a PSD államfőjelöltje felé próbálta irányítani hívei szavazatait. Miután a döntő fordulóban Geoana alulmaradt a demokraták által támogatott Traian Basescuval szemben, a liberálisok és a szociáldemokraták táborából tömeges átszivárgás vette kezdetét a PDL irányába.
Löketet adtak a honatyavándorlásnak a két alakulatban nemrég tartott tisztújító kongresszusok is, ennek megfelelően a PNL parlamenti frakciója a 2008-as parlamenti választásokhoz képest közel húsz, a PSD pedig mintegy harminc honatyával számlál kevesebbet. Jelentős számú képviselő és szenátor politizál az Emil Boc kormányát támogató függetlenek frakciójában, amely hamarosan új politikai pártot kíván létrehozni, sokan ugyanakkor egyenesen a miniszterelnök irányította PDL-ben landoltak, amelynek az RMDSZ-szel karöltve immár kényelmes többsége van a bukaresti törvényhozásban.

Atrocitás Szászmedgyesen. Súlyosan bántalmaztak több magyar fiatalt hétfő este az erdélyi Szászmedgyesen, amikor hat román férfi berontott az RMDSZ Szeben megyei szervezetének rendezvényére. A megvert középiskolások közül kettőt mentővel kórházba szállítottak, ők hét napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az RMDSZ etnikai konfliktusként ítéli meg az ügyet, és feljelentést tett a rendőrségen. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.