Több lesz a magyar rendőr Romániában

Premiernek számít Romániában, hogy az idén először külön helyeket biztosít a bukaresti rendőr-akadémia azoknak a magyar nemzetiségű fiataloknak, akik a rendvédelmi szerveknél kívánnak elhelyezkedni. Az erdélyi magyarok számára hosszú ideje égető probléma a kisebbségek nyelvén beszélő egyenruhások hiánya.

2010. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolozsvári követelés. Többek között magyar feliratok, kétnyelvű utca- és eligazító táblák kihelyezését követeli Kolozsváron kilenc ifjúsági szervezet. A fiatalok kezdeményezik, hogy állítsák vissza a kincses városban a hagyományos utcaneveket – például a Kossuth Lajos utcáét – a közel húsz százalékot kitevő magyar lakosság számára pedig biztosítsák az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban, az egészségügyben és az igazságszolgáltatásban. (R. Sz.)


Néhány éven belül közel negyven magyar nemzetiségű alkalmazott gazdagíthatja a román belügyminisztérium állományát, a bukaresti tárca ugyanis külön helyeket biztosít a magyaroknak a bukaresti rendőrtisztképzőn. Az intézkedés annak tudható be, hogy a hatalmon lévő RMDSZ kezdeményezésére Vasile Blaga belügyminiszter – a nagyobbik kormányalakulat, a jobbközép demokrata párt (PDL) főtitkára – szerdán rendeletet bocsátott ki. Ennek megfelelően a nyári felvételi időszakban 37 helyet különítenek el magyar nemzetiségűek számára a bukaresti Alexandru Ioan Cuza rendőr-akadémián, amely 15 rendőri, négy határőri, nyolc csendőri, öt tűzoltói, három börtönőri és két irattárosi helyet biztosít a magyar jelentkezőknek. A hároméves egyetemi oktatást biztosító felsőoktatási intézmény külön helyeket eddig csak romáknak tartott fenn, akik az idén 15 helyet célozhatnak meg. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint az alakulat mindent meg fog tenni azért, hogy minél több fiatal érettségizett jelentkezzen a kiírt helyekre, ennek érdekében például hamarosan tájékoztató kampányt indítanak. „Hosszú távú célunk, hogy a magyarlakta településeken a magyar nemzetiségű lakosok minden szinten anyanyelvükön is kommunikálhassanak a rendőrökkel” – nyilatkozta Kovács.
A magyar rendőrök, tűzoltók hiánya akut probléma Erdélyben, főleg a tömbmagyar székelyföldi településeken, ahol közismert jelenség, hogy a rendőr kizárólag román nemzetiségű, a közösség jelentős része azonban nem beszéli az állam nyelvét. Vasile Blaga az RMDSZ és a PDL korábbi közös kormányzása idején is ígéretet tett arra, hogy elősegítik a magyaroknak a rendőrség kötelékében való hangsúlyosabb jelenlétét, sokáig gondot okozott azonban, hogy a magyar fiatalok nemigen érdeklődtek az egyenruha iránt. Történt előrelépés is: a nagyváradi önkormányzat magyartanulásra kötelezte az alárendeltségébe tartozó közösségi rendőröket, az észak-erdélyi Szatmár megye rendőr-főkapitánysága pedig fontosnak tartja, hogy ott, ahol a lakosság több mint húsz százaléka valamelyik kisebbség tagja, legyen az illető nyelven beszélő rendőr.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.