A multik ellehetetlenítik a hazai őstermelőket

Gasztrokulturális, összművészeti megmozdulást szerveztek civilek és képzőművészek a fővárosban, hogy felhívják a figyelmet a mindinkább visszaszoruló hagyományos őstermelői piacokra, az agorákról kiszoruló kisnyugdíjasokra, a kiveszőfélben lévő gyümölcs- és zöldségfajtákra.

Velkei Tamás
2010. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas zöld szőnyeg fogad a fővárosi Gödör Klub egyik helyiségében: rozmaring-, bazsalikom-, menta-, citromfű-, oregánó- és paradicsompalánták. A falon diaképek villóznak: a mező egyik felén hipermarketek közelében, másik részén piacokon készült felvételekkel.
Helyben vagyunk. A Kincsünk a piac „gasztrokulturális, összművészeti megmozdulás” szervezőinek célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar árukra, az egészséges magyar mezőgazdasági termékekre, az őstermelők munkájára. A Védegylet Egyesület és a Kincsünk a piac – Hunyadi tér lakossági csoport felhívására jelentkezett képzőművészek ennek jegyében alkották meg installációikat. – Nyugat-Európában virágkorukat élik a termelői piacok, míg nálunk sorra szűnnek meg – mutat rá Vida Viktor, a Védegylet munkatársa a tárlat életre hívásának egyik okára. Kiss Csilla, a Védegylet nemzetközi fejlesztője hozzáteszi, az elmúlt évek során országszerte számos piacot alakítottak át, mélygarázzsal s nagyobb méretű, ám a kistermelőknek megfizethetetlen helyiségekkel bővítve. Így Szegeden a Mars téri, Miskolcon a Búza téri, a nyíregyházi, valamint a budapesti Garay és Lehel téri piacokról mára részben vagy teljesen kiszorultak az őstermelők. A nyugdíjas termelők így annak a lehetőségét is elveszítik, hogy járandóságukat kiegészítsék – fűzi hozzá Kiss Csilla. – Pedig – folytatja Vida Viktor – a profitképzés katedrálisai, a multik hipermarketeiben kapható árukkal kapcsolatban állandósultak a botrányok. Szinte nem telik el hét, hogy a híradások ne számolnának be mérgező zöldség, gyümölcs magyarországi felbukkanásáról. Eközben számos olyan íz létezik, amit jószerivel már nem is ismerünk, holott régen egy-egy gyümölcs vagy zöldség több fajtáját is fogyasztották eleink, ám félő, hogy ezek a fajok kivesznek. Környezetvédelmi szempontból pedig az sem mindegy – teszi hozzá –, hogy ezeket nem messziről szállítják hazánkba.
Kiss Csilla kiemeli: az őstermelőknél vásárolva ritkább és jobb termékekkel találkozhatunk. – A romló lehetőségek ellenére is még sokan kísérleteznek helyi fajtákkal, amelyek ellenállóbbak, vegyszer nélkül termelhetők, és kulináris szempontból is különlegesek. Vida Viktor kiemeli a csak piacokon tapasztalható személyes kapcsolat fontosságát is, szembeállítva a multik gépies, hideg „kiszolgálását” az őstermelők törődésével, megbecsülésével.
„Írd ide kedvenc recepted, sokszorosítjuk!” – inspirál egy felirat a keddig nyitva tartó kiállításon. A látogatók csalános derelyét, majális salátát és lestyános, mogyorós, kék sajtos spagettit ajánlottak otthoni megvalósításra. A kiállítóterem egyik sarkában zöldségesládákból épített asztalon esténként főznek is a művészek, az étkeket a látogatókkal közösen fogyasztják el. Kiss Csilla reményei szerint hagyományt teremtenek, s a tárlat vidéki helyszíneken is megtekinthető lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.