Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Befolyásos nő áll Boriszov mögött

Hamupipőkének hívják a bolgár szocialisták Cvetelina Boriszlavovát, a leggazdagabb bolgárok listájának ötödik helyét elfoglaló bankár üzletasszonyt, akinek vagyonát 130 milliárd forintnyira becsülik. Nem gazdagsága miatt támadják, hanem azért, mert nevezetesen ő Bojko Boriszov miniszterelnök élettársa.

2010. 05. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár baloldal rajta keresztül keres fogást a miniszterelnökön, mert az ő bankja kezeli a bolgár állami vállalatok bankszámláit, szedi be a bírságokat, s hivatalos értékesítője az autópálya-matricáknak. Amíg kormányon voltak, a szocialisták nem kifogásolták, hogy egy magánbank kezeli az állami pénzeket, csak amióta a jobbközép kabinet van hatalmon, azóta „hamupipőkézik” a bankárnőt.
A két diplomával rendelkező, 52 éves bolgár üzletasszony, Cvetelina Boriszlavova Karagjozova 2001 óta alapítója és elnöke a Gazdasági és Befektetési Bank felügyelőbizottságának. Tökéletesen beszél románul, angolul, spanyolul és oroszul. Kommunista szülők gyermekeként a szófiai Kliment Ohridszki egyetemen filozófia, angol és spanyol szakon végzett, majd nemzetközi gazdasági kapcsolatokból szerzett diplomát a madridi egyetemen. A rendszerváltásig külkereskedelmi cégeknél dolgozott, majd azt követően magánvállalkozásokba kezdett – 1992 óta számos vállalkozás tulajdonosa, de közös céget hoztak létre Bojko Boriszovval, Bulgária jelenlegi miniszterelnökével. Merényletet kíséreltek meg ellene, 1997. március 27-én autóját felrobbantották, és fémszilánkok csúfították el arcát, testét. Több műtétet végeztek el rajta külföldön, mire visszanyerte eredeti külsejét. Lelki egyensúlya megingott, öngyilkossági kísérlete is volt már. 2009-ben elvált, két lánya van. Húsz éve „se veled, se nélküled” állapotban él együtt Bojko Boriszovval, akinek előző házasságából van egy lánya, így együtt nevelik a három lányt. Kapcsolatukat a sajtó állandó figyelemmel kíséri. Cvetelinát a média egy része bolgár vampnak kiáltotta ki, s azt állítják róla, hogy valójában ő irányítja Bulgáriát. A találgatások szerint a polgármesterré, majd miniszterelnökké avanzsált egykori testőr karrierjét a háttérből az üzletasszony egyengette.
A leggazdagabb bolgárok ranglistájának első felében még egy nő szerepel. A második leggazdagabb a 49 éves Petia Szlavova, akinek vagyonát 200 milliárd forintnyira becsülik, és kiváló üzleti kapcsolatai vannak az Arab- öböl térségében. A Festa Holding tulajdonosa, melynek számos luxusszállodája van Szófiában, a Borovec síközpontban és a bolgár tengerparton. A bolgár borkivitel 84 százalékát ellenőrzi, és 12 százaléknyi részvénye van az Investbankban. Saját elmondása szerint üzlettársai úgy emlegetik őt, hogy rideg, mint a kígyó, számító és óvatos, mint a hiéna. Cvetelina Boriszlavova egyébként részesedést próbál szerezni a Festa Holdingban, Petia Szlavova cégében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.