Botrány a bukaresti vérmérgezések miatt

Öt nő szenvedett súlyos vérmérgezést rutinműtét után egy bukaresti kórházban, közülük ketten kómában fekszenek. A román egészségügyi minisztérium vizsgálatot indított, és bezáratta az intézmény több részlegét.

2010. 05. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lélegzet-visszafojtva szurkol a romániai színésztársadalom Amelia Antoniu operetténekesnek, aki csaknem egy hete lebeg élet és halál között egy kórházi fertőzés miatt. A bukaresti Ion Dacian Operettszínház első szólistája múlt kedden esett át egy rutinműtéten a román főváros vasutaskórházának nőgyógyászati részlegén, ahol eltávolítottak egy kis sebet az anyaságra készülő nő méhéről. Két órával a műtét után azonban az énekesnő váratlanul rosszul lett, majd kómába esett, emiatt átszállították a bukaresti egyetemi kórházba. Itt derült ki, hogy Amelia Antoniut az egyik leggyakoribb gennykeltő baktérium, az ételmérgezésekben és kórházi járványokban is jelentős szerepet játszó staphylococcus aureus fertőzte meg, amely valamennyi létfontosságú szervét megtámadta.
A lélegeztetőgépre kötött 36 éves primadonnán kívül – akinek a beavatkozás nyomán el kellett távolítani a méhét – az elmúlt napokban még négy nő fertőződött meg a vasutaskórházban; egyikük, akinél méhszájszűkítést hajtottak végre a koraszülést elkerülendő, ugyancsak kómában fekszik, magzatát elveszítette.
A hét végén nyilvánosságra került esetek nyomán leváltották a román szállításügyi minisztérium alá rendelt kórház menedzserét, tegnap pedig bezáratták az intézmény nőgyógyászati és szülészeti részlegét, valamint a műtőblokkot. A válságos állapotban lévő páciensek hozzátartozói bejelentették, a történtek miatt beperelik a kórházat, ahol egyébként nekik kellett megvásárolniuk a kötszert és a gyógyszereket is. Időközben kiderült, hogy ugyanitt tavaly két nő is baktériumfertőzést szenvedett, az incidenseket azonban eltussolta az intézmény vezetősége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.