Bukarest elkerülné az újabb hiteleket

2010. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kizárt, hogy Románia újratárgyalja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a napokban rögzített, nagyarányú bér- és nyugdíjcsökkentést előirányzó szándéknyilatkozatot. Ezt a lehetőséget Traian Basescu államfő lebegtette meg tegnap azt követően, hogy megbeszélést folytatott a beharangozott megszorító intézkedésekről a kormány, a pártok, valamint az országos szakszervezetek és a munkáltatók vezetőivel. A tárgyalások nyomán eldőlt, hogy a közkiadások csökkentését célzó programcsomagot a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány alkotta gazdasági és társadalmi egyeztető bizottság is megvitatja, és ha a testület elveti a megszorításokat, akkor a bukaresti kormánynak újabb tárgyalásokat kell kezdeményeznie az IMF-fel. (Románia tavaly kötött az IMF szervezésében húszmilliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, és az ötödik, 850 millió euró értékű hitelrészlet folyósítása érdekében vállalta a közkiadások csökkentését.) A költségvetési kiadások lefaragása érdekében az Emil Boc vezette kormány tett arra vonatkozó javaslatot a pénzintézetnek, hogy ne adóemelést, hanem bér- és nyugdíjcsökkentést foganatosítsanak. Június elsejétől az állami alkalmazottak béralapját 25, a nyugdíjakat és a munkanélküli-segélyeket pedig 15 százalékkal csökkentik, adót vetnek ki a tőkehozamból származó bevételekre, a bankbetétek kamatára, továbbá várhatólag hetvenezerrel csökkentik a közalkalmazottak számát. Boc – akinek kabinetjében az RMDSZ is helyet foglal – korábban közölte: a drasztikus megszorításokra azért kényszerül az ország, mert 2007-ben és 2008-ban, a liberális Calin Popescu Tariceanu vezette kormány idején sokkal többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt.
Traian Basescu tegnap elmondta, az elmúlt három év alatt az ország több mint tízmilliárd euró adósságot halmozott fel a költségvetési hiány fedezése érdekében, és a megszorítások elmaradása esetén jövőre újabb hitelre szorulna, ami az ország jövőjének elzálogosítását jelentené. „Míg számos, nehéz pénzügyi helyzetbe került európai állam hajlandó lemondani szuverenitásáról adóssága megtérítése érdekében, a mi programunkkal megőrizhetjük Románia szuverenitását” – szögezte le az államfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.