Dataplex-akta: a tettes még ismeretlen

Török László
2010. 05. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre ismeretlen tettes ellen, adócsalás gyanújával nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Dataplex-ügyben – erősítette meg lapunk értesülését Sipos Jenő szóvivő a Hír TV-nek. A VPOP tanulmányozza az iratokat, amelyeket áprilisban kaptak a Nemzeti Nyomozó Irodától. Még 2005-ben az akkor Bajnai Gordon vezette Wallis Zrt. csaknem 2,5 milliárdos bankhitellel megvette a Dataplex Kft.-t, amelyet három hónappal később ciprusi vállalkozásokon keresztül 5,1 milliárd forintért értékesítettek a Magyar Telekomnak. A külföldi társaságok adásvételbe történt bevonásának valójában az volt a célja, hogy a résztvevők kivonják magukat a magyar adószabályok alól. Az ügyletbe bevont három ciprusi cég egyike Bajnaihoz köthető, míg a másik Lepp Gyuláé, aki Kóka János volt gazdasági miniszter sógora.
– Bajnai Gordon és az általa vezetett cégek mindig, minden üzleti ügyben törvényesen jártak el – reagált a Kormányszóvivői Iroda tegnap, s ezt egy politikai lejárató kampány részének tartják.

Hangszerszakértő. Egy hangszerész végzettségű férfi készítette azt a kormányzati személyügyekkel foglalkozó tanulmányt, amelyet a kormányzás utolsó hónapjaiban vásárolt több mint 11 millió forintért a Miniszterelnöki Hivatal – írta az Origo hírportál. A Kormányszóvivői Iroda szerint a dolgozatot azért rendelték meg, mert szükség volt megvalósíthatósági tanulmányra egy „korszerű HR-rendszer” bevezetéséhez kért uniós támogatás elbírálásához. A hangszerész vállalkozása ingatlanforgalmazással és -fejlesztéssel, társasházak közös képviseletének ellátásával foglalkozik. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.