Felmentett erdélyi ’56-osok

Felmentette a román igazságszolgáltatás a Szoboszlay Aladár erdélyi katolikus pap által irányított, 1958-ban elítélt csoport 57 tagját.

2010. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A per újrafelvételével három évvel ezelőtt Szoboszlay húga, Szabó Emilné bízta meg Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvédet. A kolozsvári ítélőtábla elutasította a per-újrafelvételi kérelmet, a felperes fellebbezése nyomán azonban a bukaresti legfelsőbb bíróság visszahelyezte a pert a kincses városba, ahol a mostani ítélet megsemmisítette az 1958-as döntést.
Kincses Előd a per során főként azzal érvelt, hogy a kommunizmus embertelen társadalom volt, és ezt a rendszert Romániában hivatalosan is elítélte 2006-ban Traian Basescu államfő egy parlamenti beszédben, amely a román állam hivatalos dokumentumává vált. Az ügyvéd hangsúlyozta, az 57 elítélt felmentése több a rehabilitációnál, hisz a bíróság elismerte: az elítéltek nem bűnösök. Szoboszlay Aladár az ötvenes években szorgalmazta egy Arad központú, román–magyar konföderáció létrehozását, társaival pedig azt tervezték, hogy a magyar forradalommal párhuzamosan Romániában is forradalmat robbantanak ki. A román államhatalom azonban leleplezte az összeesküvést, 57 személyt elítéltek, közülük tízet – beleértve Szoboszlayt – 1958-ban kivégezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.