Fogyókúrán a román parlament

2010. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap alkotmánymódosító javaslatot fogadott el a román kormány, amelynek értelmében egykamarássá válik a jelenlegi kétkamarás parlamenti rendszer, a honatyák száma pedig a mostani 471-ről háromszázra csökken. A román demokrata-liberálisok és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta kabinet tervezetét Traian Basescu elnök terjeszti majd a törvényhozás elé, aki egyébként a tavalyi államfőválasztással egy időben népszavazást írt ki az ügyben, amelyen a választópolgárok túlnyomó többsége egyetértett a reformmal. Az RMDSZ korábban ellenezte a szenátus megszüntetését, és azt szorgalmazta, hogy a felsőház váljék a romániai régiók képviselőinek fórumává. Markó Béla RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes tegnap elmondta, a szövetség is szükségesnek tartja a jelenlegi parlamenti rendszer mélyreható átalakítását, de a megoldást továbbra is egy valós kétkamarás rendszerben látja. A magyar alakulat javaslatára a kormány által kidolgozott tervezetbe a kisebbségi jogokkal kapcsolatos módosítás is bekerült, ennek megfelelően a romániai állami hatóságok konzultálnak mindazon döntésekben, amelyek az etnikai, kulturális és vallási identitás megőrzésére, fejlesztésére és kifejezésére vonatkoznak.
Frunda György szenátor ellenben hevesen bírálta Markóék döntését, szerinte az RMDSZ hivatalos álláspontjáról a Szövetségi Képviselők Tanácsának kell döntenie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.