Házkutatás a pécsi egyetemen

Házkutatást tartottak a Pécsi Tudományegyetemen, s a pécsi rendőrkapitányság gazdasági nyomozói bűnügyi zár alá helyezték a PTE 2008–2010-es teljes beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi dokumentációját, miután hűtlen kezelés ügyében nyomoznak. A PTE rektorát, Gábriel Róbertet meglepték a történtek.

Bóka Máté Ciprián
2010. 05. 20. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apécsi rendőrkapitányság szóvivője, Muray Ágnes megerősítette a házkutatás tényét, s azt, hogy hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak, ám részleteket a nyomozásra való tekintettel nem kívánt elárulni. Megjegyezte azonban, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) napi működését az eljárás nem befolyásolja. Egyetemi források szerint a felnőttképzési és emberi erőforrás fejlesztési kar (FEEK) 2007 és 2010 közötti gazdasági működését vette górcső alá a hatóság. A PTE rektora, Gábriel Róbert a Magyar Nemzetnek elmondta, megdöbbenten hallotta hírt, maga is folyosói pletykákból értesült a történtekről, holott a rendőrség a rektori hivatal alatti emeleten járt. Mint mondta, sem a rendőrség, sem a munkatársai nem értesítették az akcióról, s nem tudja, hogy pontosan milyen dokumentumokat vihettek el az universitasról a hatóság emberei. Az egyetem gazdasági főigazgatója, Imhof Gábor hozzátette, a főigazgatóság teljes iratállományát lefoglalták.
Egyetemi források szerint komoly működési zavarokat okozhat, hogy először ugyan csak a FEEK dokumentumait kívánták bűnügyi zár alá helyezni, végül az egyetem összes beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi anyagát lefoglalták. A PTE-nek ugyanis több folyamatban lévő pályázata, eljárása is van, amelyek kimenetele veszélybe kerülhet. A teljes zárolásnak az lehetett az oka, hogy az intézményben nem karonként, hanem időrendben rendszerezik a dokumentumokat.
A nyomozás több hónapig is eltarthat, az iratokhoz való hozzáférés kizárólag külön engedéllyel, rendőri jelenlét mellett, a hatóság által előírt procedúrával lehetséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.