Idegen nyelvként tanítják a románt

2010. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki képviselők hisztérikus nacionalista kirohanásai közepette fogadta el tegnap a román képviselőház a tanügyi törvény ama cikkelyét, amely kimondja, hogy a közoktatásban a nemzeti kisebbségek anyanyelvükön tanulják Románia földrajzát és történelmét. Ezáltal a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok az első osztálytól az érettségiig a román nyelv és irodalmon kívül minden tantárgyat anyanyelvükön tanulnak, a románt ugyanakkor idegen nyelvként. A jogszabály kitételeiről a kormányzó román demokrata-liberálisok és az RMDSZ vezetői már korábban megállapodtak. Az ellenzéki honatyák – élen a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal – tiltakozásul kivonultak az ülésteremből, és nemzetféltő, kisebbségellenes felszólalásokban támadták a kormányerők álláspontját. Többen azzal vádolták az Emil Boc kormányfő vezette demokratákat, hogy „bemocskolják a román nemzet legszentebb ideáljait”, mások azt állították, hogy a magyar nemzetiségű diákoknak azt fogják oktatni, miszerint Burebista dák király magyar volt, és Boros Pistának hívták, Stefan cel Mare moldvai vajdát pedig Nagy Istvánként emlegetik majd. Az RMDSZ a demokrácia és az ésszerűség pillanatának nevezte a paragrafus elfogadását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.