Ingatlanpanama államtitkári utasításra

A Külügyminisztérium egykori államtitkára, Horváthné Fekszi Márta adott utasítást a volt moszkvai nagykövetnek, hogy írja alá a magyar kereskedelmi kirendeltség eladásáról szóló szerződést – állítja a volt nagykövet. Az ingatlan eladásával tízmilliárdos vagyonvesztés érte a magyar államot.

Munkatársunktól
2010. 05. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváthné Fekszi Márta akkori külügyi államtitkár utasítására járt el a volt moszkvai nagykövet az orosz fővárosban található magyar kereskedelmi képviselet székházának eladásakor – nyilatkozta a Hír Televíziónak Székely Árpád. A volt nagykövet nem cáfolta, hogy az épületet többször el akarták adni, de állítása szerint csak egyetlen adásvételi szerződést írtak alá egy offshore céggel. Ezzel szemben az értékesítésről készített és a Magyar Nemzet birtokába került nemzetbiztonsági összefoglaló szerint három adásvételi szerződés is született. Az első 2005-ben, a másik kettő pedig 2008-ban, mert a vagyonkezelő vezetése egy későbbi pályázattal akarta eltussolni a korábbi értékesítést. A végrehajtással az akkori moszkvai nagykövetet bízta meg a kormány.

*

A vevő egy luxemburgi offshore cég volt, a vételárat 23,7 millió dollárban – akkori árfolyamon ötmilliárd forintban – állapították meg. Előlegként 500 millió forint érkezett a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) számlájára. Az öszszeget a KVI akkori vezérigazgatójának utasítására a moszkvai ingatlan értékesítéséből származó bevételként könyvelték el.
A nemzetbiztonsági jelentés szerint a magyar államot tízmilliárdos vagyonvesztés érte az ingatlan elkótyavetyélésekor. Az épületegyüttest egy olyan ingatlanbecslés alapján adták el, amely a hasznos terület harmadát vette figyelembe a vételár meghatározásakor. Az ügyészség hűtlen kezelés gyanújával indított büntetőeljárást még tavaly novemberben, gyanúsított egyelőre nincs. Székely Árpád közölte: őt még nem hallgatta ki az ügyészség az épület eladása kapcsán. Szerinte a felelősség az utasításokat kiadó akkori külügyi államtitkárt, Horváthné Fekszi Mártát terheli.
– A Külügyminisztérium csinált egy vizsgálatot, engem behívtak, elém tették a papírokat, hogy ez van, amiből én nagyon sok mindent nem láttam, mert az itthoni egyeztetésekben nem vettem részt, tehát csak az eredményeket kaptam, az utasításokat kaptam – fogalmazott a volt nagykövet. Hozzátette: a volt államtitkár utasításainak nem mondott ellent, viszont a külügyi jelentésekhez mindig hozzáfűzte a saját véleményét.
Az egykori diplomata megerősítette: az értékbecslés a 17 ezer négyzetméterből mindössze 3300-at vett figyelembe, amit azzal magyarázott, hogy irodaházként csak ekkora terület volt hasznosítható az ingatlanból. Székely Árpád egyébként arra hivatkozott, hogy egy 1973-as kormányközi határozat értelmében az orosz államnak vétójoga volt az ügyletben. Azt viszont nem tudta megmagyarázni, mi szükség volt erre, hiszen az offshore cég végül az orosz területfejlesztési minisztériumnak értékesítette tovább az ingatlant. Mint mondta, ezt az orosz államtól kellene megkérdezni. Azt állította, ő tájékozódott az ügyben „abban a formában, ami kell, de ez nem a nyilvánosságra tartozik”.
A hírbe hozott Horváthné Fekszi Márta jelenleg Magyarország New York-i ENSZ-nagykövete. S hogy a balliberális kormányzat mennyire meg volt elégedve korábbi, államtitkári munkájával, azt jól mutatja, hogy tavaly a fizetésén túlmenően 11 milliós extra juttatást vihetett haza. Ezzel Veres János és Gyurcsány Ferenc után ő volt a harmadik legjobban jutalmazott kormányzati vezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.