Jelenleg 1000 és 1300 forint körüli áron vásárolhatunk a piacokon magyar – fóliasátorban termesztett – epret. A spanyol eperért 700–800 forintot kérnek a kereskedők, ám tudvalevő, hogy a termesztési viszonyok miatt ezek ízvilága jellemzően meg sem közelíti a hazai zamatos gyümölcsét. Múlt héten még 1400 forint körüli áron találkozhattunk a budapesti piacokon a hazai szamócával, ám az idény közeledtével az árak is csökkennek.
– Sajnos Magyarországon még nem alakult ki a németeknél, osztrákoknál és általában a nyugat-európai kultúrákban tapasztalt fogyasztói tudatosság, amely a hazait részesíti előnyben – mondta megkeresésünkre Benedek László, az egyik legnagyobb hazai szamócatermelő. Ráadásul – tette hozzá a nagyrédei termelő – az is tapasztalható, hogy az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy az egyes idénygyümölcsök mikor érnek, és mivel egész évben a boltok polcán látja őket, fel sem merül bennük, hogy az adott termény érésének idején olcsóbban, nagyobb menynyiséget vásároljanak, és a friss, ízletes hazait fagyasszák le vagy főzzék be lekvárnak.
Egyebek mellett ez a fogyasztói hozzáállás is nehezíti a termelők helyzetét, amikor a nagykereskedőkkel kezdik meg a szokásos ártárgyalásokat. Miközben az elmúlt években folyamatosan emelkedtek a termelési költségek, addig a termelők évről évre csak a már megszokottnak mondható 250–300 forintos átvételi árra számíthatnak az eper kilójáért. Benedek László szerint a magyar szamócát ízéről lehet legjobban felismerni, mivel az finomabb, zamatosabb, mint a több ezer kilométert utaztatott európai gyümölcsé. Ennek az a magyarázata, hogy a nagy távolságok miatt a spanyol vagy olasz epret éretlenül szedik le. Ezek a kényszerérlelt gyümölcsök nagyon kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, de annál több műtrágyát és permetszert. A nagyrédei gazdálkodó egyébként természetesnek tartja, hogy a vásárlók többsége nem ínyenckedik és inkább csak az árakra figyel.
A friss gyümölcsöt kedvelők ugyanakkor, ha valóban akarják, olcsón is „ínyenckedhetnek”. Akár jóval a megszokott kereskedelmi ár alatt is hozzájuthatnak az idényterményekhez, amennyiben figyelik az úgynevezett szedd magad akciókat. Ezeken például a körülbelül két hét múlva induló magyar szamócaszezon idején akár kilónkénti 300 forintért is megvásárolhatják az epret, igaz, le kell lehajolni érte.
Ezeknek az akcióknak egyébként egyre nagyobb keletjük van. Nemcsak a hazánkban elsőként érő gyümölcs esetében, hanem sorra a cseresznye-, meggy-, majd alma-, barack- és szőlőszüret idején is meg szokták hirdetni a termelők a szedd magad akciókat. Ezzel nemcsak a vevők járnak jól, hanem a gazda is megspórolhatja a szállítási és munkaerőköltséget. A családok pedig mindamellett, hogy ez egy pénztárcakímélő megoldás, egyre inkább kiváló szabadidős programként is tekintenek a lehetőségre, így nem csoda az akciók évről évre növekvő népszerűsége. Magyarországon az idén várhatólag május 20-án indulnak az eperföldeken az ilyen akciók. Budapest környékén több helyen is találhatunk ilyen ültetvényeket, így például Budakalászon, Érden vagy Solymáron. Az ezzel kapcsolatos aktualitásokról a www.erdeberland.hu honlapon lehet tájékozódni.
Magyarországon évente mintegy nyolcezer tonna szamóca terem, ennek alig tizede külföldön, főleg a Baltikumban talál vevőre – mondta megkeresésünkre Fodor Zoltán, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet igazgatóhelyettese. Hazánk emellett másfél-kétezer tonna szamócát importál.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség