Késelés az iskolában

Egyre aggasztóbb méreteket ölt Romániában az iskolai agreszszió: az elmúlt napokban összesen három diákot szúrtak meg az ország két különböző oktatási intézményében. Szakértők szerint a hasonló esetek miatt felelősség terheli a szülőket és a pedagógusokat egyaránt.

2010. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszúrta egyik osztálytársát egy középiskolás diák a dél-romániai Dambovita megye egyik kisvárosában. Hírügynökségi jelentések szerint az incidens csütörtökön történt Gaesti városának 3-as számú középiskolájában, ahol egy spontán konfliktus nyomán egy hetedik osztályos diák egy kis méretű késsel vállon szúrta társát. Az áldozat könnyűnek bizonyult sérülését a kiérkezett mentőorvosok ellátták, de a történtek miatt vizsgálatot indított a román rendőrség is.
Annál is inkább, mivel ez immár a második hasonló iskolai agresszió Romániában mindössze néhány nap leforgása alatt. A hét elején egy tizenegyedikes temesvári diák egyszerre két társát is megszúrta, ugyancsak a szünetben. A 18 éves fiú egy 10-12 centiméteres pengéjű késsel támadt két, vele egyidős osztálytársára az iskola közeli parkban, egyiküket kétszer, a másikat háromszor sebesítette meg a lábán. Az áldozatokat a mentősök szállították kórházba, az orvosok szerint csak felszíni sérülést szenvedtek. A támadó – a bánsági nagyváros szakközépiskolájának amúgy kiváló előmenetelű tanulója – szerint társai megalázták, állandóan csúfolódtak vele, mert nem temesvári, hanem olténiai származású, és ezért elégtételt akart venni. Az oktatási intézmény vezetősége bejelentette: minden valószínűség szerint kicsapja a késelő diákot, ezzel egy időben ugyanakkor büntetésre számíthat a két áldozat is, mivel tanítás közben elhagyták az intézmény területét. Az iskolai agressziók okán megszólaltatott szakértők szerint a történtek miatt egyaránt felelősség terheli a pedagógusokat és a szülőket is, mivel nem fedezték fel és nem orvosolták időben a diákok között lappangó konfliktust; ilyen esetekben nagy szerep hárul az iskolapszichológusokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.