Kisajátítaná a képviseletet az RMDSZ

2010. 05. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint fontos kisebbségjogi előrelépés lenne, ha a bukaresti parlament elfogadná a kormány alkotmánymódosító tervezetét, mivel annak egyik kitétele szerint a hatóságoknak konzultálniuk kell a kisebbségi szervezetekkel a kisebbségek etnikai, kulturális, vallási identitását érintő kérdésekben. A Boc-kormány miniszterelnök-helyettese a szövetség polgármestereinek szombati tanácskozásán elmondta, az alakulat nem ért egyet a kétkamarás parlament felszámolásával, de elsődleges célja, hogy megőrizze az erdélyi magyarság arányos képviseletét a törvényhozásban.
Eközben a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elfogadhatatlannak tartja a tervezet kisebbségi vonatkozásait, és felszólította az RMDSZ-t: határolódjon el eme elképzelésektől. A testület kifogásolja, hogy a módosítás az állami hatóságok sorába beépülő kisebbségi önkormányzatok helyett kisebbségi érdekvédelmi szervezeteket említ, a döntési közjogosítványok helyett pedig csupán konzultációt ír elő. Tőkés bírálja azt a javaslatot is, mely szerint a valamely nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárokat csak egy szervezet képviselheti Romániában. Szerinte kísérlet történik a kisebbségi közösségek belső demokráciáját erősítő pluralizmus ellehetetlenítésére és egyes, a hatalom által kiválasztott kisebbségi szervezetek képviseleti monopóliumának bebetonozására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.