Kommunistamentes román közélet

Elfogadta tegnap a bukaresti képviselőház a romániai politikai és közéletet a kommunista rendszer működtetőitől és kiszolgálóitól megtisztítani hivatott átvilágítási törvényt.

2010. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltást követően húsz évvel, a szenátusi jóváhagyás után pedig négy évvel megszavazott jogszabály értelmében öt évre kizárhatók a közhivatalok gyakorlásából mindazok, akik 1945. március 6. és 1989. december 22. között részesei voltak a kommunista rezsim hatalmi struktúráinak és elnyomó gépezetének. A lusztrációs törvény hatálya alá esnek mindazok, akik vezető tisztséget töltöttek be a Román Munkáspártban, a Román Kommunista Pártban, a Munkásifjak Szövetségében és a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ), beleértve azokat, akik ezeknek a szervezeteknek a fizetett aktivistái voltak országos vagy regionális szinten. Kiszűrik a közéletből ezentúl az egykori állam- és minisztertanács tagjait, a volt államtitkárokat, néptanácsi vezetőket, valamint a kommunista diákszervezeti elnököket és alelnököket. A jogszabály értelmében nem tölthetnek be köztisztséget a pártakadémia egykori vezetői sem, vagy mindazok, akik bizonyíthatóan tagjai voltak a Securitaténak, vagy együttműködtek a kommunista titkosrendőrséggel.

*

A román lusztrációs törvény kimondja: az érintett személyek öt évig nem tölthetnek be államfői, parlamenti vagy önkormányzati képviselői tisztséget, nem lehetnek polgármesterek vagy alpolgármesterek, bírák vagy ügyészek, sőt a kormány tagjai sem. A felsorolt tisztségekre pályázóknak a jövőben saját felelősségükre, írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy nem esnek a lusztrációs törvény hatálya alá, a jelentkezőkről pedig a bukaresti átvilágítóbizottság kilencven napon belül igazolást állít ki; hamis nyilatkozattétel esetén az ügy az igazságszolgáltatás elé kerül. A törvényt az 1990 elején elfogadott temesvári kiáltvány alapján terjesztették be, a dokumentum 8. pontja kimondja: a kommunista hatalomban és elnyomó szerveiben szerepet vállaló személyek tíz évig ne tölthessenek be köztisztségeket. Noha az ellenzéki Szociáldemokrata Párt nem támogatja a lusztrációt, számos baloldali honatya megszavazta a jogszabályt. Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke a kommunizmussal történő szakítás történelmi pillanatának nevezte a szavazást.

Bukaresti Tüntetés. Több tízezer közalkalmazott tüntetett tegnap Bukarestben a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen. A költségvetési kiadások viszszaszorítása érdekében az Emil Boc vezette kabinet azt tervezi, hogy június elsejétől a közalkalmazotti béreket 25, a nyugdíjakat és a minimálbért pedig 15 százalékkal csökkenti. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.