Magyarveszélyről beszélnek ciánügyben

2010. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „magyar revizionizmus újjáéledésének” tulajdonítja a bukaresti média egy része és a Verespatakon színesfémbányát létesíteni kívánó befektető, hogy az Európai Parlament magyar képviselők kezdeményezésére a ciántechnológia uniós betiltását javasolja az Európai Bizottságnak.
A bizonyítottan securitatés ügynöki múltú Dan Voiculescu román szenátor tulajdonában lévő Jurnalul National tegnapi számában azt állítja: a brüsszeli döntés „kikényszerítésével” Magyarország nem csupán Románia gazdasági érdekeit támadja nyíltan, hanem revizionista érveket is ad egyes magyarországi politikusok kezébe, akik abban reménykednek, hogy Erdély természeti kincseit a jövendő nemzedékek Magyarország határain belül aknázhatják ki. A cikk írója szerint a fideszes Áder János és az erdélyi Tőkés László által előterjesztett határozat nyílt támadást jelent Románia gazdasági érdekei ellen egy olyan válságidőszakban, amikor a térség országai versenyben állnak egymással a tőkeforrások bevonása terén. A szerző úgy véli, a „gazdasági háború” szellemében Budapest be akarja fagyasztani a Rosia Montana Gold Corporation vállalat beruházását, és arra törekszik, hogy Románia infrastruktúrát nélkülöző, alacsony iparosítási szinten maradjon, ami hosszú távon Magyarország felé terelné a beruházásokat. A kanadai–román társaság különben ugyancsak Románia elleni támadásként könyveli el az EP határozatát, sőt nacionalistának és szélsőségesnek nevezi az állásfoglalás előterjesztőit.

Korrupció a baloldalon. Ismét vádat emeltek Adrian Nastase román exkormányfő ellen, akit kenőpénz elfogadásával és zsarolással vádol a korrupcióellenes ügyészség. A vádirat szerint a szociáldemokrata párt (PSD) politikusa 2002 és 2004 között az építkezési szakfelügyelőség akkori vezetőjétől kenőpénzt kért, hogy megtarthassa tisztségét. Eközben Marian Vangheliét, Bukarest 5. kerületének PSD-s polgármesterét és a párt egyik parlamenti képviselőjét azzal vádolja a főügyészség, hogy lefizette a választópolgárokat. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.