Mi hajtja Falus Ferencet?

Úgy tűnik, újra Kern József cégének kedvez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiírt közbeszerzés. A szervezet ugyanis olyan feltételeket szab egy laborteszttender teljesítésére, amelyeknek Magyarországon egyedül a Diagon Kft. felel meg.

Munkatársunktól
2010. 05. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk, alig több mint egy hónapos beadási határidővel újabb közbeszerzést írt ki a Falus Ferenc vezette Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) március végén. Az immunkémiai humán székletvér kimutatására alkalmas reagensekre és kiegészítőkre kiírt tender kikötéseinek minden bizonnyal egyetlen cég felel meg, a Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök üzletemberi köréhez tartozó Kern József cége, a Diagon Kft. Az OTH ugyanis alkalmatlannak minősíti azt az ajánlattevőt, amely az elmúlt három évben, 2007-től 2009-ig nem rendelkezik évente legalább egy darab, minimum száz személy szűrésére elegendő alkalmas reagens szállítására vonatkozó referenciával. Ezzel a kikötéssel az egyedüli befutó Kern József cége lehet, hiszen előzőleg is ez szállított. A dolog szépséghibája azonban az, hogy a többiekkel szembeni versenyelőnyét Kern nem versenyben szerezte, hanem azzal, hogy pályáztatás nélkül tőle vásároltak.
Elgondolkodtató, hogy a szállítás időtartamát a szerződéstől kötött harminc napban határozták meg, vagyis az új kormány megalakulásáig kívánják felvásárolni az egész éves mennyiséget, ami körülbelül harmincezer személy szűréséhez elegendő.
Megkerestük az OTH-t is, hogy megtudjuk, miért volt szükség ilyen feltételeket szabni a kiírásban. Álláspontjuk szerint „a referenciaigény standard mértékű ilyen termék szállításánál, bármely EU-országban teljesített referencia elfogadható, könnyen teljesíthető”. A rövid határidőt pedig azzal magyarázták, hogy az egészségügyi kormányzat rendelkezése szerint a vastagbélszűrési mintaprogramot 2010. június 30-ig teljesíteni kell, ám ezt a határidőt – az OTH kérésére – október 31-ig meghosszabbították. A teszt tenderdokumentációja 2010. március 27-én az unió hivatalos lapjában megjelent, így öt hét állt rendelkezésre a tenderdokumentumok elkészítésére, vagyis a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel a megszabott ajánlattételi határidő teljes mértékben összhangban van. Válaszukban kitértek arra is, hogy jelenleg a világon székletvér kimutatására három alkalmas késztermék van, amelyek közül az egyik a FOB Gold, amelyet az olasz Sentinel gyárt, és hazai forgalmazója a Diagon Kft. Mi azonban megtudtuk, hogy nem három, hanem többtucatnyi ilyen termék kapható a piacon.
Kern Józseffel egyébként nem először történik csupa jó dolog. Az elmúlt nyolc év alatt cégei taroltak a közbeszerzési pályázatokon, utoljára pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tett véletlenül jót vele. Tévedésből neki is kiutalta azt a több mint százmillió forintot a körmendi kórház üzemeltetése miatt, ami már nem járt volna. Kern kijelentette: nem adja vissza a pénzt az államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.