Nagyon sok a Nagy

Banális hiba miatt feleslegesen utazott ki a női kardozók elmúlt hét végi genti Világkupa-versenyére Nagy Orsolya. A BSE tavaly vb-bronzérmes vívónője a helyszínen szembesült azzal, hogy a magyar szövetségben (MVSZ) a számítógépes nevezés során nem az ő nevére, hanem az alatta levő Nagy Petráéra klikkeltek rá. Ám nem sokon múlt, hogy kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőnőnket, Nagy Tímeát küldjék ki kardozni; mert bizony Orsolya elveszett a sok Nagy között.

2010. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötödször is Héder. Eldőlt, hogy Atlanta, Sydney, Athén és Peking után a londoni olimpián is Héder Barna irányítja a vívás nemzetközi televíziós közvetítését. „Még 1994-ben a Nemzetközi Vívószövetség vezetői és az olimpiai közvetítések főnöke előtt tartottam egy prezentációt, és ennek olyan sikere lett, hogy felkértek, Atlantában legyek én a vívás nemzetközi adásának a rendezője. Akkoriban felmerült, hogy a sportág lekerül az ötkarikás játékok műsoráról, mert a televíziónézők számára teljességgel érthetetlen és élvezhetetlen volt. Ám ezen egy amerikai–magyar vegyes csapattal sikerült változtatnunk, s a következő olimpiákra is én kaptam a megbízást. Athénban a női karddöntő után telefonon felhívott az NBC tévétársaság alelnöke, gratulált, és elárulta, az amerikai televíziózás történetében először fordult elő, hogy élőben közvetítettek vívást. Mondanom sem kell, milyen sokat jelent a sportágnak az, hogy az Egyesült Államokat is sikerült meghódítanunk. Pekingben pedig, ahol legutóbb bő ötvenfős magyar csapatot irányítottam, a vívás világviszonylatban már a kilencedik legnézettebb sportág volt. Egyes kamerák másodpercenként akár ezer képet is képesek produkálni, így a vívás közvetítése olyan látványelemekkel bővült, amelyek korábban szinte elképzelhetetlenek voltak” – mondta el az RTL Klub sportosztályának vezetője.


Két magyar kardvívónő utazott ki az elmúlt hét végén Belgiumba, a genti Világkupára, s minden bizonnyal Pető Réka sem boldog a 44. helyével, ám Nagy Orsolya még rosszabbul járt. A tavalyi antalyai világbajnokság bronzérmese ugyanis pástra sem léphetett. „Sajnos hibáztunk… – vett mély levegőt Füleky András, az MVSZ ügyvezető igazgatója, amikor rákérdeztünk a kínos esetre. – A nemzetközi szövetségnek elektronikus nevezési rendszere van, az azonos vezetéknevűek egymás alatt szerepelnek, így nálunk Nagy Orsolya, Nagy Petra és Nagy Tímea. S nem a megfelelő keresztnevű versenyzőt neveztük be” – tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól.
A tévedésből benevezett Nagy Petra természetesen nem jelent meg a helyszínen, így az érvényben levő szabályok miatt a magyar szövetséget még meg is büntették ötszáz euróra. Nagy Orsolya pedig túl azon, hogy feleslegesen utazott ki, még többet veszített:
„Tavaly én nyertem meg ezt a Világkupa-versenyt, így harminckét pontot kellett volna megvédenem, de mind elvesztettem. A világranglistán pedig így éppen kiestem a legjobb tizenhat közül, akik biztosan kiemelt pozícióban vannak…” – fogalmazott letörten a többszörösen peches versenyző, aki Gentből Koblenzba utazott át, a hét végi Világkupa színhelyére, s bízik benne, hogy ott már nem városnézésre lesz kárhoztatva.

Erős itt marad. A Magyar Vívószövetség elnöke, Erős János egyben a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója is, ám utóbbi minőségében jelezte, hogy az új kormánynak felajánlja a lemondását. Füleky András szerint azonban ez nincs kihatással a vívóknál betöltött pozíciójára. „Erős urat a Magyar Vívószövetség a 2013-as tisztújító közgyűlésig egyhangúlag elnökké választotta, és nem mondott le erről a posztjáról. Szeretném kihangsúlyozni, hogy egy civil szervezet élére került. Ugyanakkor egy állami bank vezérigazgatója. S a kettőnek semmi köze egymáshoz” – fogalmazta meg a véleményét ebben a kérdésben az ügyvezető igazgató. Ám az, hogy elmondása szerint mi voltunk a 172.-ek, akik összefüggést véltek felfedezni e két tisztség között, azt jelzi, hogy talán van is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.