Sanghaji mulatság

Holnap nyitja kapuit minden idők legimpozánsabb, fél éven át tartó világkiállítása Sanghajban, ahol hazánk is képviselteti magát, ami mintegy 3,3 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek. A balliberális kormány 2006 óta nem éppen a takarékosság jegyében bonyolította a kínai expóval kapcsolatos előkészületeket, legalábbis bőkezűen honorálta a holdudvarához tartozó cégek tanácsadói tevékenységét.

2010. 05. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmilliós imázsfilmek. Máig hat film készült az expóra, a pavilonban központi elemként felállított Gömböc, illetve hazánk népszerűsítésére – több mint százmillió forintért. Csak a Gömböcről szól négy olyan film, amelyből kettőért 2007-ben és 2008-ban a MeH már kifizetett több mint 23 millió forintot, noha azokat gyakorlatilag senki sem látta eddig. – A magyar pavilon működtetőjének nincs köze ezekhez a filmekhez, számunkra 2010-ben négy másik alkotást készítettek el – mondta lapunknak Galambos Iván, a Genexpo 2010 Hungary Kft. ügyvezetője. Ezekből a magyar nyilvánosságnak szintén még be nem mutatott filmekből kettő ugyancsak a Gömböcöt népszerűsíti, egy pedig a magyar feltalálókat, illetve Budapestet. A filmek teljes bekerülési költsége csaknem 78 millió forint volt, s noha elvileg egymástól független megrendelések alapján készültek, valamennyi az oktatási tárca pályázatait gyakorta megnyerő Tivoli Filmprodukció Kft. közreműködésével készült. A lapunk által megkérdezett filmkészítő szakember számításai szerint a filmeket a 78 milliós költség feléből is színvonalasan meg lehetett volna valósítani.


Három évvel ezelőtt határozott úgy a magyar kormány, hogy hazánk önálló pavilonnal képviselteti magát a május elsején, azaz holnap nyíló sanghaji világkiállításon. A hetvenmillió látogatóra számító és fél évig tartó expó a várakozások szerint nem csupán a rohamléptekkel fejlődő Kína, hanem az egész világ eddigi legimpozánsabb találkozója lesz. Hazánk részvételét már 2006-tól komoly előkészületek előzték meg, legalábbis ami a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által, több balliberális holdudvarhoz tartozó céggel kötött tanácsadói szerződéseket illeti. Az expót külön miniszterelnöki megbízott felügyeli a MeH-ben. A korábban az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának tagjaként is tevékenykedő Huszty Andrást a feladatra még Medgyessy Péter nevezte ki miniszterelnöksége idején.
Baráti tanácsadók között
A Kormányszóvivői Iroda által lapunk rendelkezésére bocsátott szerződések között több érdekes megállapodás is arról tanúskodik, hogy a sanghaji előkészületeket nem érintették a kormányzat megszorító intézkedései. Noha a Kínában felépítendő magyar pavilonra építészeti tervpályázatot csupán 2008-ban hirdetett a MeH, az azt megelőző évben arculati tanácsokért cserébe hét cég is több millió forintot kapott. Ezek a tanácsok ugyan a mai napig nem láthatók a hivatalos honlapokon, és a későbbi építészeti tervpályázatban sem használták fel őket, értük mégis nettó 8-8 millió forintot vágott zsebre a Visual Kft., a Gárdos Bt., valamint a Világsztárok Produkciós Kft., míg 4-4 milliót a Para Bt. és a Flavo Bt. A cégek közül például a Flavo Bt. a Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökkel szívélyes kapcsolatban álló Dessewffy Tibor érdekeltségébe tartozik. A közpénzesőből ugyancsak részesülő Para Bt. pedig az SZDSZ egyik fővárosi képviselőjének, Bojár Ivánnak a vállalkozása.
Az expóval kapcsolatos tanácsadók között van Medgyessy Péter egyik régi bizalmasa is. 2008-ban a Sherpa Nemzetközi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. nettó ötmillió forintos szerződés révén általános tanácsokat adott a MeH-nek a magyar– kínai gazdasági viszonyokról. A Sherpa Kft. vezetője, Akóts Klára 2002 után kulcsszerepet játszott a Medgyessy-kabinet munkájában. A kormányfő bukásáig kül- és biztonságpolitikai főtanácsadóként szolgált. Akóts férje az a Tunyogi László, aki a 2000-es évek elején Gyurcsány Ferenc üzlettársa volt. Akóts és Tunyogi családi cége, az Econ-Trust Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. 2002 végétől a Millenáris Kht. közbeszerzéseit intézte.
A szerződések között akadnak olyanok is, amelyek Huszty András titkárságának közvetlen munkatársai nevére szólnak. Így például már az expóról szóló 2007-es kormányhatározat előtti évben busás javadalmazásban részesült a miniszterelnöki megbízott két közvetlen munkatársa. Egyikük Szunomár Ágnes Kína-szakértő, aki az elmúlt években több konferencián is Huszty tanácsadójaként tartott előadást a sanghaji előkészületekről. Szunomár 2006-tól máig összesen bruttó 7,8 millió forintot kapott a MeH-től, míg kolléganője, Nagy Lilla több mint 9,5 milliós juttatásban részesült.
Kevés a zöldgondolat
Az igazán nagy falat, a magyar pavilon kivitelezésére és működtetésére kiírt 2,5 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot pedig az előzetes várakozásoknak megfelelően az a cég nyerte tavaly, amelyik három pályázó közül egyedüliként jutott a második fordulóba, s amelynek vezetője, Dégen István D–24 fedőnéven a pártállam idején nemzetközi hírszerzéssel és elhárítással foglalkozott.
A magyar pavilon 1,2 milliárd forintból valósul meg, noha hazánk nem saját építménnyel jelenik meg a Távol-Keleten, csupán egy ezer négyzetméteres, bérelt kockaépület kidekorálását vállalta a pályázat győztese. Az építészeti tervek elfogadtatása nem volt zökkenőmentes sem idehaza, sem Sanghajban. Noha az expónak a kínai szervezők irányadó témaként a fenntartható fejlődést, a környezetbarát várospolitikát jelölték meg, a magyar pavilonnak egyáltalán nem témája a megújuló energiák és technológiák felvonultatása, ahogy a friss, környezetbarát ötletek, sajátos magyar technikák sem jelennek meg az évszázad üzleti világtalálkozóján. A MeH által a pavilon tervezésére meghirdetett pályázaton első helyezett nem volt, mivel egyik mű sem felelt meg az eredeti kiírásnak. Mégis, a hivatal teljes mellszélességgel kiállt a második helyre sorolt Lévai Tamás pavilonterve mellett, és 2008-ban nyolcmillió forintért megvette azt.
Vitatott pavilon
A pavilon gyakorlatilag egyetlen négyzetcentiméter kiállítási felületet sem biztosít, mert a plafonról dárdaszerűen farudak lógnak le, amelyek végét vörösre festik, így olyan hatást kelt, mintha a látogatót a fejük fölé lógatott véres lándzsák várnák. Ez az egyébként komoly együttműködési lehetőségeket rejtő expón nem vet jó fényt ránk, mintegy kompromittálja a kínaiakat – sorolta észrevételeit Jánossy Péter Sámuel budapesti építészmérnök, a Sanghaj főépítészeként híressé vált, magyar származású Hudec László unokaöccse.
Emellett más országokkal szemben a magyar épületben nem lesznek a diplomáciai találkozóknak helyet adó különálló terek, ahogy színpad és magyar étterem sem.
A tervek a kínai szervezők tetszését sem nyerték el, emiatt heteket csúsztak a tényleges munkálatok. A plafonról lelógó súlyos tárgyakra vonatkozó elképzelés ugyanis a részt vevő országok számára előzetesen megküldött biztonsági szabályzatba ütközött, emellett az épületet utólag egy belső teherhordó szerkezettel is meg kellett erősíteni. A pavilon kivitelezése így plusz 86 millió forintjába került hazánknak, amely nagyrészt felemésztette a nem tervezett kiadásokra félretett százmillió forintos pénzügyi tartalékot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.