Tüntetésekre készülnek Romániában

2010. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögországi mintájú utcai tiltakozó akciókra és általános sztrájkra készülnek a romániai szakszervezetek a bukaresti kormány által beharangozott megszorító intézkedések miatt. Bogdan Hossu bukaresti szakszervezeti vezető tegnap bejelentette: naponta több ezren fognak sztrájkőrséget állni a kormány és az államelnöki hivatal épülete előtt, május végén pedig általános munkabeszüntetés várható a közszférában. A kormány és a Nemzetközi Valutaalap által kötött megállapodás értelmében júniustól a közalkalmazottak bére 25, a nyugdíj és a munkanélküli-segély pedig 15 százalékkal csökken Romániában. Traian Basescu államfő szerint a megszorítások híján Románia Görögország sorsára jutna, és jövőre újabb nemzetközi hitelre szorulna. Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője tegnap Bukarestben ismertette: a drasztikus kiadáscsökkentések lehetővé teszik, hogy Románia államháztartási hiánya 2011-ben ne haladja meg a GDP 4,4 százalékát.

Tízéves a csángóoktatás. A moldvai csángók szervezett formában történő magyar nyelvű oktatásának tízéves évfordulóját ünneplik a Kárpátokon túli régióban. A moldvai Bákó megyében jelenleg 22 településen 1600 gyermek tanul magyarul a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége programjában, közülük ezer csángó diák állami iskolákban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.