Becsapott székely vendégmunkások

Több mint ötven székelyt csapott be egy magyar állampolgár vezette marosvásárhelyi munkaközvetítő iroda. Jól fizető csehországi szezonmunkát kínáltak, de csak a megígért jövedelem töredékét kapták kézhez a cég ügyfelei. A pórul járt vendégmunkásokon a román külügyminisztérium próbál segíteni.

2010. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett egy magyar nemzetiségű marosvásárhelyi férfi egy erdélyi munkaközvetítő iroda ellen, miután átverésnek bizonyult a társaság külföldi vendégmunka-kínálata. Elekes Csaba az illetékes hatóságnak azt állította, hogy hozzá hasonlóan körülbelül hatvan székelyföldi – Hargita, Kovászna és Maros megyei – férfi vállalt munkát Csehországban a marosvásárhelyi irodán keresztül, amelynek képviselői azt mondták nekik, hogy építőtelepeken fognak dolgozni, havi fizetésük pedig meghaladja majd az ezer eurót. A népes csoport márciusban érkezett meg Prágába, de az építőipar helyett egy erdő beültetését bízták rájuk a cseh fővárostól húsz kilométerre. Egy hónap elteltével az ígért fizetés helyett a székely munkások mindössze tizenegyezer forintnak megfelelő cseh koronát kaptak kézhez, miközben valamennyien ötvenezer forint értékben fizettek közvetítői díjat a marosvásárhelyi cégnek.
Elekes Csaba néhány társával együtt nemrég hazatért, de a többieknek nincs pénzük a hazautazásra, sőt cseh munkaadóik közölték velük: „kicsinálják őket”, ha panaszkodni mernek a hatóságoknak. Ennek ellenére többen felvették a kapcsolatot Románia prágai nagykövetségével, a román külügyminisztérium pedig megerősítette, hogy a segítséget kérő negyventagú csoport érdekében tárgyalásokat kezdeményezett a csehországi céggel.
A székely munkavállalók feljelentése nyomán a romániai munkaügyi felügyelőség vizsgálatot indított az egyébként magyar állampolgár vezette marosvásárhelyi munkaközvetítő társaság ellen. Hamar kiderült, hogy a céget nemrég mások is bepanaszolták amiatt, hogy noha Nagy-Britanniában ígért nekik munkalehetőséget – ötszáz eurós (135 ezer forint) közvetítési illetékért –, végül Spanyolországba vitték őket földiepret szedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.