Offshore társaság a sanghaji expón

Alapos munkát végeztet a Miniszterelnöki Hivatal a sanghaji világkiállításon: a 3,2 milliárd forintnyi közpénzt felemésztő magyar részvételt egy offshore- hátterű vállalkozással ellenőrizteti, csaknem négymillió forintos szerződés keretében. A kancellária emellett 3,8 millió forint értékben véleményezteti is a már elkészült pavilont.

2010. 06. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem bízza a véletlenre az átadás-átvétel kellős közepén álló Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a magyar részvétel lebonyolítását Sanghajban. Amellett ugyanis, hogy mintegy 3,2 milliárd forintnyi közpénz elköltéséről rendelkezett a Kínában május óta zajló világkiállítás kapcsán, a MeH 3,85 millió forintot fizet ki az Eastinfo Kft.-nek azért, hogy képviselje a hivatalt, egyúttal felügyelje a kinti munkálatokat. Vagyis, noha Huszty András személyében a sanghaji világkiállításnak a MeH alkalmazásában álló magyar főbiztosa van, az ő helyetteseként egy offshore tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalkozás is képviseli a magyar kormányt a Távol-Keleten.
A kancellária megbízását elnyerő Eastinfo Kft. többségi tulajdonosa a cégbírósági adatok szerint egy Virgin-szigeteken bejegyzett offshore vállalkozás. Az Eastinfo internetes honlapján úgy hirdeti magát, hogy a kínai–magyar kapcsolatok alakításának kulcsfontosságú tanácsadó vállalatcsoportja. Tanácsadással, üzleti kapcsolattartással, magyar cégek kínai képviseletével, kínai nyelvű fordítással és tolmácsolással foglalkozik.
A Pancoast International Inc. és Mohr Richárd tagságával jegyzett kft. évek óta szerepel a MeH szerződéses partnerei között, képviselője ugyanis egyéb megbízásai mellett személyes tolmácsa a még Medgyessy Péter volt kormányfő által kinevezett Husztynak. Noha Huszty feladata 2003 óta a ma-gyar–kínai kapcsolatok közvetlen felügyelete, a Horn-kormány idején a Magyar Fejlesztési Bank vezéreként is tevékenykedő miniszterelnöki megbízott információink szerint sem kínai, sem angol nyelven nem tud. Az Eastinfo Kft. megalakulása óta Mohr Richárd évente többször utazott Kínába hazánkat érintő hivatalos ügyekben a MeH költségtérítésével, ám ezekre a megbízatásokra vonatkozóan semmilyen pályázati kiírást vagy részletes leírást nem találni.
A tavaly november elsején kelt expószerződés szerint az Eastinfo Kft. főbiztoshelyettesként látja el Huszty András adminisztrációs képviseletét Sanghajban. Vagyis beszerzi a különféle, magyar pavilonnal kapcsolatos engedélyeket, intézi a vám- és adóügyi eljárásokat, emellett általánosan képviseli a MeH érdekeit. Így például felügyeli és szükség szerint jóváhagyja a magyar pavilon működtetésére kiírt közbeszerzési pályázat nyertesének kinti tevékenységét. – Pecsétőrként vagyok itt jelen, vagyis a MeH általam ellenőrzi saját magát a világkiállítás lebonyolításában – fogalmazott lapunknak korábban Mohr Richárd Sanghajban.
Mint azt korábban megírtuk, a MeH expóval kapcsolatos szerződései között jó néhány, több millió forintot felemésztő olyan tanácsadói szerződés található, amely teljesítésének a gyakorlatban nincs nyoma. A megbízások zöme az 1,2 milliárd forintból megvalósult magyar pavilon kivitelezésével kapcsolatos különféle szakmai tanácsokról szól, noha hazánk nem saját építménnyel jelent meg a Távol-Keleten, csupán egy ezer négyzetméteres, bérelt kockaépület kidekorálását vállalta a pályázat győztese. A múlt hónapban például április 30-i határidővel olyan szakmai tanácsadásról szóló megbízás is megjelent a szerződések között, amelyet a Kwela Kft.-vel kötött a hivatal 3 840 000 forint értékben, s az a márciusban elkészült magyar pavilon kivitelezésének véleményezésére irányul.
A MeH átvilágítóinak érdeklődését remélhetőleg az is felkelti, hogy az egykor a máltai tiszteletbeli konzuli címet is viselő Huszty András 2008-ban például ötmillió forintos megbízást adott a Medgyessy Péter nemzetbiztonsági főtanácsadójához, Akóts Klárához tartozó Sherpa Kft.-nek a sanghaji világkiállítás előkészületeivel kapcsolatban. Emellett több tucat tanácsadói szerződés előzte meg a magyar pavilonra szóló építészeti pályázat 2008-as kiírását. A szerződések között akadnak olyanok is, amelyek Huszty titkárságának közvetlen munkatársai nevére szólnak, holott ők információink szerint egyébként a MeH alkalmazásában állnak.

Kevesebb a látogató. A fél év alatt 70 millió érdeklődőre számító világkiállítás teljes látogatottsága mindeddig alulmúlta a várakozásokat, bár a múlt héten nőtt a napi forgalom – adta hírül a Hvg.hu. A magyar pavilont a szervezők tájékoztatása szerint eddig félmillióan látták, az expó látogatóinak mintegy nyolc-tíz százaléka kíváncsi a hazánkat képviselő gömböcre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.