Útravaló a reménység

Lelkükben reménységgel és a jövőbe vetett hittel tértek haza a zarándokok a hét végén 443. alkalommal megrendezett csíksomlyói búcsúról, Kelet-Közép-Európa legnagyobb katolikus zarándokhelyéről. Vasárnap magyar emlékművet avattak az ezeréves határnál.

2010. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van jövő, van remény – ezzel a lelki útravalóval bocsátotta útjára az idei csíksomlyói búcsúra érkezett, a Szűzanyához fohászkodó zarándokokat Böjte Csaba ferences szerzetes. A szombaton 443. alkalommal megrendezett pünkösdi búcsúra az évszázados hagyománynak megfelelően most is több százezren látogattak el, megtöltve a Székelyföld szent helyét, a Nagy- és Kis-Somlyó-hegy közötti nyerget. A búcsúra az idén először ferences generális, José Rodríguez Carballo, a világ ferenceseinek legfőbb elöljárója is elzarándokolt, az ünnepi misét Francisco Javier Lozano bukaresti apostoli nuncius és Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek celebrálta. Ünnepi szónokként Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány több száz árva gyermeket nevelő vezetője összefogásra és a nehézségek legyőzésére buzdította a világ minden tájáról összesereglett híveket. – A keresztény ember a nehézségek közepette nem elkeseredik, hanem imádkozik és tanul az Istentől, az ő drága édesanyjától és népünk nagyjaitól, nemzetünk szentjeitől – hangoztatta a ferences szerzetes, aki szokásához híven a napi aktualitások – gazdasági válság, nemzetpolitika – prizmáján keresztül hívta fel hallgatósága figyelmét a hit jelentőségére. Előbb Jézus alakját idézte fel, aki új világot teremtett az emberek számára annak ellenére, hogy az ő korában is számos nehézséggel kellett megküzdenie. Majd felelevenítette Szent István példáját, aki nem azon siránkozott, hogy milyen sok a pogány ember, hanem hatalmas életerővel, munkával és szeretettel új világot teremtett a Kárpát-medencében. Böjte Csaba örömtelinek és óriási dolognak nevezte, hogy a magyarországi magyarok a kettős állampolgárság révén kinyújtják a kezüket a határon túli magyarok felé, egyúttal bejelentette, hogy a csíksomlyói ferencesek a magyarországi árvízkárosultak számára ajánlják fel a szentmise idején kihelyezett perselyekben összegyűlt pénzt.
A búcsúra az idén csaknem kétezren utaztak Budapestről különvonattal, a fővárosba visszaigyekvő Csíksomlyó-expresszt tegnap Sepsiszentgyörgyön mintegy négyezren fogadták, Antal Árpád polgármester pedig átnyújtotta az anyaországi zarándokoknak a háromszéki megyeszékhely zászlaját. A csíksomlyói zarándokok közül több tízezren vettek részt vasárnap Erdély egyik legkeletibb településén, a Bákó megyei Gyimesbükkön rendezett ünnepségen is. Az ezeréves határnál a különböző világégések során elesett magyar hősöknek állítottak emlékművet, megörökítve a két világháború, valamint az 1848-as, az 1956-os és az 1989-es forradalmak gyimesbükki áldozatainak nevét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.