Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Vádlott lehet a bolgár exkormányfőből

2010. 06. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten a legfőbb ügyészség titkos iratok eltüntetése kapcsán vádat emel Szergej Sztanisev bolgár exkormányfő ellen – állítja ügyészségi forrásokra hivatkozva a bolgár BNews. A lap azt is tudni véli, hogy a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnökének rekordmértékű (14 millió forintnak megfelelő) óvadékot kell letennie, de ennek tízszerese sem kizárható. A bírósági eljárás kezdete egybeesik a korábbi hármas koalíció bukásának egyéves júniusi évfordulójával. Az exkormányfő további ügyeit is vizsgálják: a Polip bűnözői csoport fedezését, rokonai és közeli munkatársai pénzmosási ügyeit, az állami pénzalapokkal való visszaéléseket, bűnös passzivitását a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Minisztertanács szabálytalanságaival szemben. Felmerült annak a gyanúja is, hogy az iratok eltüntetésével a legfelső hatalmi körök korrupciós ügyeit akarta fedezni.
A pártelnök az előző kormány ötödik minisztere, a BSZP-nek a második tagja, akit felelősségre von az igazságszolgáltatás. A hír kiszivárogtatását megelőzően Leon Panetta, a CIA igazgatója hivatalos látogatást tett Bulgáriában, és átadta Obama elnök üdvözletét Bojko Boriszov bolgár miniszterelnöknek. Méltatta Bulgária küzdelmét a korrupcióval szemben, és az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a balkáni országot biztonsága megteremtésében. Egyes politológusok azon véleményüknek adnak hangot, hogy Boriszov politikai küldetése kiszorítani hazájából az orosz érdekeket, s helyettük az amerikaiakat érvényesíteni. Ez lenne a motiváció a régi nómenklatúrával való leszámolásra is, mert az nyíltan oroszbarát politikát folytatott.
Míg a lépések nyomán a brit Economist tegnapi számában aggodalmát fejezte ki, hogy Bulgária rendőrállammá válhat, a keményvonalas belügyminiszter, Cvetan Cvetanov népszerűsége a felmérések szerint már meghaladja a miniszterelnökét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.