Fürdik a lelkem

Hegyi Zoltán
2010. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címet a Ladánybene 27 zenekar egyik dalából kölcsönöztük, amelyből számtalan hasznos információ mellett a szerző sörfogyasztási szokásairól is tájékozódhatunk. Szeretem ezt a számot, nyugalmat és derűt sugároz, mintha egy nagy adag malátával a birtokunkban eltévedtünk volna egy komlóültetvényen. Ráadásul szerfelett aktuális is, hiszen ha bő egy hónapos késéssel is, de azért csak beköszönt a nyár és vele a sörszezon. Ami az orkánok, az árvizek, földcsuszamlások, jégverések, felhőszakadások, spanyolcsigák és kőrisbogarak után azt a kényszerképzetet kelti, hogy rend van a világban, legfeljebb megbotlik néha az idő, mint Fidel Castro a kultúra napján. Azt mindig is tudtuk, hogy a sör egészséges, szépít és még az intelligenciát is fokozza, de nem árt időről időre belebonyolódni a részletekbe. Csökkenti az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát, hatásos vesekövek és csontritkulás ellen, antibakteriális bomba és nem kell mellé aszpirint szedni. A szakemberek egy része szerint sörivás után a férfiak 3,3, a nők 2,5 százalékkal jobbak az intelligenciateszteken, mint szárazon, a benne lévő foszforsav pedig rendben tartja a bőrt. Na de mi van még a sörben, illetve hál’ istennek mi nincs? Egyik kedvenc, a tudatos vásárlókat megcélzó magazinom arról tájékoztat, hogy mesterséges színezék egyáltalán nem található, természetes méreganyag meg alig a piacvezető magyar sörökben. Ez mindenféleképpen jó hír egy olyan világban, ahol már a lazacot is génkezelik, és hogy némelyik mitől rózsaszín, azt ne firtassuk. Van egy cucc, a tartrazin, ismertebb nevén E102, na azt esszük, amikor szép sárga a süti, a fagyi, a keksz és a puding. Sörbe viszont nem kerülhet, és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal éberen és nagyon helyesen őrködik is, már amennyire ugye lehet. Ochratoxint viszont, ha csekély mértékben is, de találtak a vizsgált sörök felében, pánikra azonban semmi ok. Mert bár ez az anyag az élelmiszerekben előforduló legveszélyesebb mérgek egyike, ahhoz, hogy káros hatásait (vese, máj, ideg- és immunrendszer szétzilálása) kifejthesse, annyi mérgezett sört kellene elfogyasztanunk, ami még egy heavy metalra szakosodott Bayern München-ultra képességeit is meghaladja. Jelesül az van, hogy a legszennyezettebb termékből egy ötvenöt kilós ember napi tizenhárom, egy nyolcvankilós viszont mindjárt tizenkilenc korsóval guríthat le egészségkárosodás nélkül. Amit viszont nyilván megelőzne egy heveny alkoholmérgezés, és akkor meg már mindegy is nagyjából. Természetesen az egész veszélyforrást úgy, ahogy van, kiiktathatjuk, ha csak az üres sörös dobozokat gyűjtjük, hogy aztán hasznos kis napkollektorokat fabrikáljunk belőlük. Így megelőzhetjük a sörhas kialakulását is, ami egyébként dr. Manfred Walzl, a grazi tartományi idegklinika professzora szerint nem is a sörtől keletkezik, hanem a vérnyomást szabályozó rendszer genetikai eredetű hibája okozza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.