Hiller István milliós pogácsapénze

Hiller István megállás nélkül reprezentált – legalábbis ez derül ki az átadás-átvételi jegyzőkönyv egyik mellékletéből. A dokumentum az OKM igazgatása által idén január 1. és április 30. között nyilvántartásba vett kiadások listáját tartalmazza.

2010. 07. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eszerint Hiller István oktatási és kulturális miniszteri megbízatása utolsó négy hónapjában 130 alkalommal, összesen 5,5 millió forintot költött reprezentációra. Vagyis előfordult, hogy a tárcánál naponta többször is költöttek kávéra és süteményre. Az új miniszter számára készített jegyzőkönyvben egyébként csupán egyetlen esetben jelölik meg, hogy pontosan milyen célból vásároltak ételt és italt: az említett esemény a március 14-i ünnepség, amikor a miniszter állami kitüntetéseket adott át. Ezen az egy napon 3,312 millió forintot költöttek el, a pénzt a Grill és Party Kft.-nek fizették ki. A kisebb, 20-40-60 ezer forintos reprezentációs kiadásokat – amelyekből minden napra jutott egy-kettő – azonban nem címkézték, így az a jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy a további 2,2 millió forintból ki pogácsázhatott. Fontos megjegyezni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében reprezentációs költséget kizárólag valamilyen rendezvénynyel, eseménnyel összefüggésben lehet elszámolni, vagyis az nem minősülhet reprezentációnak, ha a minisztériumban néhányan megéheztek.
*
A Hillerék által négy hónap alatt eltapsolt „pogácsapénz” különösen annak fényében tűnik soknak, hogy bár a munkavacsorát, az állófogadást, illetve a külföldi vendégek szállását, fogadását is el lehet számolni reprezentációs költségként, a kiadási listában ezek rendre külön tételként szerepelnek, vagyis az 5,5 millió forint ezeket a kiadásokat nem tartalmazza. A reprezentációs költségen felül egyébként négy hónap alatt külföldi vendégek fogadására 2,2 millió forintot költöttek. Hillerék több esetben elmulasztották azt is feltüntetni, hogy kinek és milyen okból állták magyarországi tartózkodása költségeit. A listán egyébként még számos étellel-itallal kapcsolatos kiadást találtunk, például munkavacsorát 225 ezerért, állófogadást 180 ezerért. Ezek azonban szintén külön tételként szerepeltek, vagyis a repiköltségen és vendégfogadáson kívül újabb pluszkiadást takarnak.
Az átadás-átvételi jegyzőkönyv alapján lapunk a múlt héten számolt be arról, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszterként közel 200 olyan, ciklusán túlnyúló megbízási és vállalkozási szerződést kötött, amelyeknek fizetési kötelezettsége részben vagy egészben az új tárcavezetőt terheli. Az új minisztérium felállásakor érvényes tanácsadói szerződése volt többek között Magyar Bálint exminiszter egykori államtitkárának, Stark Antalnak és a Népszabadságban több alkalommal publikáló Flór Péternek is.
A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma azóta közzétette, hogy a Hiller István vállalta fizetési kötelezettségekből pontosan mennyi terheli az új minisztert. Az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítványnak „az integráció hatásvizsgálata” témájú tanulmányáért például a 15 milliós tarifából kilencmilliót Réthelyi Miklósnak kell kifizetnie, de Starknak és Flórnak is fizetni kell egymillió, illetve 600 ezer forintot. Az új adatokból kiderül az is: Hiller fotósát is Réthelyinek kell kifizetnie, a volt miniszter ugyanis távozásakor az utolsó portréiért felszámolt, közel hatszázezer forintos megbízási díjat nem utalta át. Mint megírtuk: Hiller udvari fotóst tartott a miniszteri szereplések alkalmankénti megörökítésére.

Vendéglátásra költhetik. Reprezentációs költség a hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint alapvetően a vendéglátással (étel, ital) és szolgáltatással (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) kapcsolatos költség lehet, amelyet a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, szakmai, diplomáciai, esemény keretében, vagy állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújt. A rendezvényeken az étel-ital, valamint a szabadidőprogramok költsége minden résztvevőre vonatkozóan elszámolható reprezentációs költségként, az utazási és a szállásköltség azonban csak az üzleti partnerek, valamint hozzátartozóik esetében tekinthető reprezentációnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.