Több ász is a pakliban

Az úszók holnap kezdődő, négynapos egri országos bajnokságán aligha dőlnek halomra a hazai rekordok, de most kifejezetten kívánatos, hogy  így történjen. A csúcsformát ugyanis bő egy hónap múlva kell hozni, az augusztus 9. és 15. között esedékes Eb-n, amelynek a jelentőségét hatványozza, hogy Budapesten rendezik.

2010. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évvel ezelőtt az ugyancsak a Margitszigeten lebonyolított kontinensviadalon úszóink hét érmet – két aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot – szereztek; s most akár aranyból is összejöhet a hét. Az Európai Úszóliga (LEN) legfrissebb magazinjába tippelő külföldi szakemberek legalábbis így vélekednek, és a hazai szövetség (MÚSZ) nem is nagyon népszerűsíti a kiadványt, amivel még plusz- terhet tenne legjobbjainkra, a médiát pedig túlságosan feltüzelné. Ám ahogy a MÚSZ tegnapi sajtótájékoztatóján Gyárfás Tamás elnök is fogalmazott: azután, hogy előbb Kovács Ágnes, majd Cseh László jószerivel egyedül szállította az eredményeket, most már igazi csapatról beszélhetünk. S nehéz lenne vitába szállni vele.
Négy éve Cseh jegyezte a két első helyünket (200 és 400 vegyes), Gyurta Dánielnek ott nem jött ki a lépés, hogy finoman fogalmazzunk, de azóta már ő is világbajnok lett, tavaly Rómában 200 mellen, miként Hosszú Katinka is 400 vegyesen. Verrasztó Evelyn pedig Isztambulban rövid pályán 200 vegyesen világcsúccsal nyert Eb-t. Kiss László szövetségi kapitány elmondása szerint kiegyezne azzal, ha a négy évvel ezelőtti aranyak számát sikerülne megduplázni, és a négy elsőség mindenképpen összejöhet. A szakvezető úgy véli, a nevezettek mellett kellemes meglepetést szerezhet Mutina Ágnes és Jakabos Zsuzsanna, továbbá vegyes úszásban Cseh mellett Kis Gergő és Verrasztó Dávid is. Az, hogy a szabályok szerint a fináléban egy nemzetből csak ketten állhatnak fel a rajtkőre, házon belül jár némi feszültséggel; s ha a két döntősünk az előcsatározások során kiússza magát, majd a nagy megméretésen elpilled, bizony utólag is okozhat perpatvart. De egyébként az legyen a legnagyobb gondunk, hogy három ászunk is van ebben a pakliban.
Az Egerben holnaptól szombatig tartó országos bajnokságon harmincöt egyesületből legalább kétszáztízen indulnak – Hosszú Katinka nem jön haza az Egyesült Államokból –, és a felkészülés zárószakasza előtt ez az utolsó alkalom az Eb-csapatba kerülésre. Jelen állás szerint a férfiaknál tizenhat, a nőknél tizenkét versenyző helye tűnik biztosnak, s bár ők sem lazíthatnak, a futball iránt is élénk érdeklődést mutató Verrasztó Evelyntől megtudtuk, hogy holnap este azért a német–spanyol vb-meccset nem hagyja ki a tévé előtt. Bastian Schweinsteiger pedig nem is sejti, hogy a magyar úszó ob-n akad egy neves rajongója.

Rajt Balatonfüreden. A „vizes” Európa-bajnokság hivatalos kezdőnapja augusztus 4. lesz, amikor a kontinensbajnokság fővédnökeként az időközben köztársasági elnökké választott MOB-elnök, Schmitt Pál nyitja meg a sportági csúcseseményt. A margitszigeti úszó-, műúszó- és műugróversenyek előtt Balatonfüreden tartják meg a nyíltvízi viadalokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.