Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Halállistán a miniszterelnök?

2010. 08. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cél a hiány leszorítása. Bulgária jövőre az idei felére, azaz 2,5 százalékra akarja leszorítani az államháztartás GDP-arányos hiányát a gazdaság élénkülésének és a megszigorító intézkedéseknek köszönhetően. A kormány várhatóan mai ülésén hagyja jóvá a 2011–2013 közötti időszakra vonatkozó gazdaságpolitikai célkitűzéseket, amelyek szerint 2012-ben az államháztartás hiánya a GDP 1,5 százalékára, 2013-ban 1 százalékára csökken. A bolgár kormány az idei évre 1 százalékos gazdaságnövekedést vár, jövőre pedig 3 százalékosat. (MTI)


Hét végi akciójában a bolgár rendőrség letartóztatott húsz főt, akiket gyilkosságok megszervezésével gyanúsítanak. A kihallgatások után öt maffiózó előzetes letartóztatásban maradt. Többrendbeli gyilkossággal vádolják őket, többet között Juri Galev futballklub-tulajdonos, a szélsőjobboldali Ataka párt aktivistája elleni merénylet, illetve számos gyilkosság elkövetésével. A belügyminiszter elmondása szerint a bérgyilkosságokért a maffiózók „koponyánként” tízezer eurót kaptak. Az egyik letartoztatott keresztapa Petar Sztojanov, a bolgár szumó szövetség elnöke, aki a parlament ifjúsági és sportügyi tanácsadója, de egyben a híres szerb drogbáró, Szretan Joszics barátja is. Az Afera bolgár újság felderítette, hogy két éve a szumóbajnok meghívta az esküvőjére a Balkán legnagyobb kokainforgalmazóját. Mivel a szerb báró börtönbüntetése miatt nem utazhatott Bulgáriába, ezért az esküvőt átvitték Szerbiába, ahol a kokainkirály különleges garanciák mellett engedélyt kapott, hogy részt vegyen a lakodalmon. Az egyik fővárosi lap szerint a szumóbajnok 6-7 hónapja megbízást fogadott el Bojko Boriszov miniszterelnök megölésére, de a készülő merényletről az amerikai hírszerzés időben értesítette a bolgár hatóságokat. A megrendelők állítólag elégedetlen üzletemberek voltak. A bolgár kormányfő nem kommentálta a híreket. „Inkább Cecóért, (Cvetan Cvetanov belügyminiszter) aggódom, én már megszoktam a veszélyt” – nyilatkozta a hét végén a bolgár televíziónak.
Közben a bírák és a kormány tagjai a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak. Korábban a belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a bolgár bírák öt százaléka korrupt, nem független és megrendelésre dolgoznak. Az Európai Bizottság évi rendszeres jelentésében foglalt kritikákat és javaslatokat, amelyek szerint van politikai akarat a szervezett bűnözés felszámolására, de nincsenek ítéletek. A belügyminiszter visszautasította a bírák vádjait, hogy a rendőrség és az ügyészség nem tud elegendő bizonyítékokat felmutatni a jelentős perügyekben. A bolgár igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetét jól jellemzi, hogy a szumós kórházba került magas vérnyomással, a másik bandatagnak is hirtelen kezeltetnie kellett prosztatáját. Ebből a helyzetből csak egy kiút látszódik: a jövő év elejétől létrehozzák a különleges bíróságokat, amelyek az ilyen speciális eseteket fogják vizsgálni. A kormányfő személyesen vállalt garanciát arra, hogy azok nem politikai megrendelésekre fognak működni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.