Leáll a csepeli szennyvíztisztító?

Nem fogok börtönbe menni – emelte fel a hangját Somlyódi Csaba (MSZP), a fővárosi gazdasági bizottság elnöke a testület, illetve a fővárosi pénzügyi és közbeszerzési bizottság tegnapi együttes ülésének végén, a csepeli szennyvíztisztító kivitelezőjét képviselő francia üzletember követelésére. A képviselők elutasították a szerződésmódosításokat, a városházán káosz alakult ki.

2010. 08. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francois Pyrek, a hatályos szerződés szerinti üzemeltető, a fővárosi többségi tulajdonú BKSZT Kft. ügyvezető igazgatója tört magyarsággal csak azt kérdezgette: „egy, kettő, három, melyik szerződésmódosításról döntenek?”. Az uniós támogatású, összességében 200 milliárd forintos beruházás kivitelezési határideje lejárt, a csepeli telepet és a hozzá tartozó egyéb fejlesztéseket szombaton átadnák a fővárosnak, és az eredeti tervek szerint vasárnaptól már az említett BKSZT Kft. működtetné a Budapest szennyvizét 95 százalékban tisztító berendezést. Nick Dorotytya, a Főpolgármesteri Hivatal közműügyosztályának a vezetője szerint a franciák nem folytatják a jelenlegi próbaüzem után a működtetést, ha nincs szerződésmódosítás. – Ha leáll a mű, vagy milliárdokat kell fizetnie a fővárosnak környezetterhelési díjként, vagy „kényszerüzemeltetésre” lesz szükség – mondta, de azt nem fejtette ki, hogy ez mit jelent.
Ugyan lapunk folyamatosan beszámolt arról, hogy a francia tulajdonú 2005 FH Konzorcium olyan szerződésmódosításokat követelt, amelyek alapján akár száz százalékkal is megemelkedhet jövőre a budapestiek csatornadíja, kiderült, hogy most újabb javaslatokkal álltak elő, amelyekről úgy kértek volna szavazást, hogy azt a bizottság tagjai korábban nem is látták. A helyszínen kiosztott táblázatok szerint a jelenlegi 272 forintos csatornadíj csaknem 120 forinttal is emelkedhet jövőre, mert a franciák kijelentették: nem fogadják el a szennyvíztisztítás áraként még 2005-ben meghatározott több mint 23 forintos összeget.
Végül a bizottságok többek között Wertán Zsolt (KDNP) javaslatára elfogadták, hogy a következő napokban is folytatódó tárgyalásokon a fenti indulódíj nem lehet több 23,21 forintnál, annak emelése csak később, várhatóan az önkormányzati választás után megalakuló új városvezetés döntésével lehetséges. Azon túl, hogy a testületek egyelőre semmiféle szerződésmódosítást nem támogattak, a pénzügyi bizottság tagjai rögzítették: mielőtt a főváros kiadná az egész beruházásra szóló teljesítésigazolást, a papírokat augusztus 25-i ülésükön látni akarják.
Kiderült: az ügyben nemcsak az előterjesztés volt hiányos, de még a szakértői vélemények sem készültek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.