A rendőrség előtt az LMP-s botrány

Ma tesz feljelentést a Jobbik a BRFK-n választás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanújával 150 forintért megvenni kívánt mezőszilasi ajánlószelvények ügyében – tudtuk meg. Az ügyben érintett LMP ellentmondásosan nyilatkozott. Egy választási szakértő szerint a visszaéléseket csak az állami szervek fékezhetnék meg, ha alkalmaznák a törvényi szigort.

2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szombaton jelentette be, hogy rendőrséghez fordulnak annak érdekében, hogy kiderüljön, az LMP egyik önkormányzati képviselőjelöltje ajánlott-e pénzt az ajánlószelvényekért. Az esetről a Kuruc.info múlt pénteken tett közzé egy hangfelvételt, amelyen Mezőszilasről egy érdeklődő telefonál egy alkalmi munkát kínáló hirdetésre: „iratok begyűjtésére felveszek alkalmi munkást, munkavégzés helyben. Napi munkaidő kötetlen. Fizetés 600 Ft/óra, teljesítményhez kötött. Kezdés azonnal”. Úgy tudjuk, a megadott telefonszámon érdeklődő egy jobbikos volt, aki miután megtudta, hogy kopogtatógyűjtés a feladat, közölte, hogy rendelkezik 28 kitöltetlen, de aláírt ajánlószelvénynyel. A hirdetés feladója azt ígérte a munkanélkülinek bemutatkozó „jelentkezőnek”, hogy hajlandó feketén, zsebből zsebbe fizetni. Az Origo.hu szerint az ajánlásokért darabontként 150 forintot kínáló budapesti férfi telefonja az LMP flottájába tartozik. Dúró Dóra szerint hasonló hirdetésekkel nemcsak Mezőszilason, hanem az ország több más pontján is lehetett találkozni.
Az LMP nyilatkozatai ellentmondásosak: pénteken etikai vizsgálat indítását ígérték. Szombaton kampányfőnökük, Karácsony Gergely (képünkön) azt mondta: „elhangzott egy félmondat, ami nyitva hagyta a kaput arra, hogy ez valami fekete, nem számlás vagy megbízási szerződéses kifizetés lenne. Ez semmiképpen nem lenne elfogadható – mondta. A párt közleménye szerint viszont „a Kuruc.info szélsőjobboldali portál és a Jobbik vádjaival ellentétben az LMP semelyik tagja sem kínált egy állampolgárnak sem pénzt azért, hogy a pártnak adja az ajánlószelvényét”. A közzétett hangfelvételt manipulatív módon megvágottnak nevezték.
Tóth Zoltán választási szakértő szerint a büntető törvénykönyv hiába fenyegeti három évig terjedő szabadságvesztéssel az ajánlással és a szavazással összefüggő bűncselekményeket, a rendőrségi, az ügyészségi és a bírósági gyakorlat szerint ezen ügyek gyakran elsikkadnak. Szerinte csak a szigorú jogalkalmazással lehetne elrettenteni az elkövetőket. Másfél éve hiába bizonyosodott be a csalás például Ferencvárosban, ahol az MDF-et és az SZDSZ-t is kizárták, a mai napig nincs eredménye a nyomozásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.