Az új világrendben nő az állam szerepe

Fel kell számolni a kaszinókapitalizmus bástyáit – mutattak rá a lapunk által megkeresett elemzők, milyen gazdaságpolitikai feladatok elé állítja az államokat az Orbán Viktor miniszterelnök által említett új világrend létrejötte.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltozott a világ, így az EU-nak is végig kell gondolnia szerepét. A fejlettebb országok gazdasági súlya folyamatosan csökken, miközben az ázsiai országok dinamikusan nőnek – elemezte lapunk kérdésére Lóránt Károly közgazdász Orbán Viktor kormányfő hét elejei beszédének tartalmát. A magyar miniszterelnök a külképviseletek vezetőinek értekezletén arról beszélt, hogy egy új világrend van kialakulóban, amelyben megnő az állam szerepe és – utalva a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködésre – Magyarország csak olyan megállapodásokat köthet, amelyekből több előnye, mint hátránya származik.
*
Lóránt Károly szerint az Orbán Viktor által említett uniós összefogás Oroszországgal teljes mértékben indokolt, ugyanis a két térség gazdaságilag egymásra van utalva: a nyugati-európai országok fejlettebb technológiával rendelkeznek, miközben Moszkva nyersanyagokban gazdag.
A szabad piacgazdaság délibábjától vissza kell térnünk a szabályozott gazdaság pályájára, ami az állami szerepvállalás erősítésével függ össze. Fel kell számolni a mára eluralkodott kaszinókapitalizmus bástyáit, tarthatatlan ugyanis, hogy egyesek a közteherviselést elkerülve adóparadicsomokba menekítik vagyonukat. A megtakarításokat tudatos politikákkal termelési célokra kell fordítani, hogy ne a spekulációkban testesedjenek meg, hanem a fejlesztéseket finanszírozzák – érvelt Lóránt Károly, miért elfogadhatatlan mára a piac mindent megold típusú szemlélet. A közgazdász szerint a kialakuló új világrend szellemében Magyarországnak is újra kell értékelnie távol-keleti és oroszországi gazdasági kapcsolatait, meg kell találni az olyan együttműködési szálakat Kínával, amelyek kölcsönösen előnyösek, de elsősorban az EU-nak kell felülvizsgálnia működési rendszerét.
A lapunk által megkeresett Szegő Szilvia, a Magyar Nemzeti Bankban korábban pénzügyekkel foglalkozó szakember is arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország nem egyedül, hanem régiós-uniós szintű összefogással tudja hatékonyan képviselni gazdasági érdekeit. – Ez diplomáciai, politikai kérdés, ügyesen kell tárgyalni az ország képviselőinek, hogy számunkra kedvező folyamatok induljanak el. A legfontosabb az lenne, hogy történjenek lépések a nemzetgazdasági ipart tönkretevő kínai importáru visszaszorítására. Peking terjeszkedési politikájának fékezése azonban nem csak Budapest hatásköre, ebben kellene például közösen fellépniük a visegrádi és az uniós országoknak – mutatott rá a pénzügyi szakember. Szerinte mindenképpen bővíteni kellene országunk hitelezői körét, ez teremti ugyanis meg a feltételeit annak, hogy a jelenleginél jobb feltételek mellett jussunk a kölcsönökhöz. Egyfajta kiutat jelenthet szerinte az IMF-től és a nyugati pénzügyi rendszertől való függőség csökkentésére a korábban többször felmerült, de eddig még csak tervek szintjén létező ázsiai hitelfelvétel. Kínának is érdeke lehet, hogy tőle vegyük fel a kölcsönöket és neki fizessük a kamatot, azonban olyan megállapodást kell kötni, amely például kereskedelmi vonalon csökkenti a hazánkra nehezedő nyomást.

A Nemzeti érdek segítése. A 2011-es soros magyar EU-elnökség idején lesz lehetőség magyar szempontok megjelenítésére is, bár az igazi magyar érdeket az elnökségi feladatok korrekt végrehajtása jelenti – mondta Martonyi János külügyminiszter a külképviselet-vezetői értekezleten tegnap. Martonyi szerint Magyarországon egyrészt világos, érték- és érdekalapú stratégiára van szükség, másrészt meg kell találni az azonnali cselekvést igénylő legfontosabb feladatokat.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a külképviselet-vezetői értekezleten arról beszélt, hogy új közbeszerzési törvény készül és lép hatályba 2011 első fél évében. A miniszter előadásában fontosnak nevezte a nemzeti érdekek, a kis- és középvállalkozói, a magyar tulajdonosi érdekek segítését a jogállamisággal és az európai uniós jogszabályokkal összhangban. Kifejtette, jelentősen növelni szeretnék az állam szerepét a közbeszerzéseknél és pályáztatásoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.